MNB - 2
MNB

Hírek

Egyre népszerűbb a mediáció

2014. február 19., 16:24

Hazánkban is egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy vitás ügyeiket peren kívül, ún. bírósági mediációs eljárásban rendezzék le. Ennek lényege, hogy a felek, egy közvetítő segítségével próbálnak egyességre jutni. Ez jelentősen megkönnyítené a bíróságok munkáját. Márciustól a Polgári Törvénykönyvbe bekerül a családjogi esetekben a kötelező mediáció.

Egyre népszerűbb a mediáció

2003-ban jelent meg a hazai joggyakorlatban a mediáció. Az eljárásban a felek célja a kölcsönös megegyezés és nem az, hogy valamelyikük álláspontja kerekedjen felül, akár bírósági döntéssel. 2012 nyarától számos területen, így pl. a családjogban, szomszédvitákban, gazdasági és munkaügyi perekben van lehetőség bírósági közvetítésre. 2014. március 15-től a PTK.-ban, családjogi területen is megjelenik a mediáció.

GYENGÉNÉ NAGY MÁRTA, ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL MEDIÁCIÓS MUNKACSOPORT VEZETŐ
A kötelező közvetítés annyit fog jelenteni,hogy a bírónak meglesz a joga, hogy indokolt esetben kötelezheti arra a feleket, hogy megjelenjenek a közvetítő előtt. És meghallgassák, hogy az ő ügyükben miért előnyös ezt vita rendezési formát választani, mint a hagyományos formát.

A bírósági mediáció csökkenti a bíróságok munkaterheit. Évekig elhúzódó perek helyett lényegesen rövidebb idő alatt tudják rendezni  a felek a vitás kérdést. Az Országos Bírósági Hivatal stratégiai célja, hogy azokon a bíróságokon ahol 7 vagy több bíró dolgozik, elérhető legyen a bírósági közvetítő.  Folyamatosan képzik az embereket.

TURCSÁNNÉ MOLNÁR KATALIN, ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL SZÉKESFEHÉRVÁRI MEDIÁCIÓS KOORDINÁTOR
180.000 ezer az az ügyszám amiben nem kizárt a bírósági közvetítés. ezzel első és másodfokon 1500 bíró dolgozik. A bíróság költségvetése erre az ügymennyiségre 40 milliárd forintot költött. ha ezen ügyek egy része megoldódna bírósági közreműködés nélkül akkor már megtakarításként jelentkezne komoly pénzösszeg.

Vas megyében 3 mediátor dolgozik és 3 képzése folyamatban van.

BAZSÓNÉ GÖRÖG ANIKÓ, BÍRÓ, KOORDINÁTOR
Hozzávetőlegesen féléves múltra tekint vissza ez a jogintézmény a megyénkben. Nagy tapasztalatunk nincs. Nagyon nagy lehetőségek rejlenek a mediációban. Az eddig közvetítői eljárások 50%-os eredményességgel zárultak.

A Vas Megyei Törvényszéken most alakítanak ki egy gyermekmeghallgató szobát, ami egyben mediátori szobaként is használható majd.