Hírek

Egyre több a cukorbeteg

2010. május 14., 13:33
Négy év alatt felével nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon. Pontos adat nincs, hiszen sokan még nem is tudják, hogy orvoshoz kellene fordulniuk. Becslések szerint az országban 750 ezren küzdenek ezzel a problémával, egy-két év múlva pedig számuk elérheti az egymilliót. Szombathelyen a lakosság 7-8 százaléka szenved cukorbetegségben.
Egyre több a cukorbeteg

Ez a vércukorszint jóval magasabb az 5,6 tizedes felsőhatárnál.  A világszerte járványszerűen terjedő, részben a helytelen életmóddal, részben az örökletes tényezőkkel magyarázható 2-es típusú cukorbetegség diétával, mozgással, tablettával  és inzulinnal kezelhető.

Kósa Viktória hét hónapja inzulinnal kezelt cukorbeteg. Azóta életmódot változtatott.

Kósa Viktória
"Sok zöldséget és teljes kiőrlésű terméket eszem. Futok, görkorcsolyázok, biciklizek és naponta 5-6-szor mérem a cukorszintemet."

Az időskori, azaz a 2-es típusú cukorbetegek általában túlsúlyosak. Magyarországon újdonságnak számít az az injekciós terápia, amely átmenetet jelent a gyógyszeres és az inzulinos kezelés között.

Dr. Baranyai Marietta - adjunktus
"Általában azoknál kecsegtet jó eredménnyel, akik jelentősen túlsúlyosak. Jelenleg a társadalombiztosítás támogatja, de az olyan mértékben kevés, hogy a betegnek is jelentős összegbe kerül a havi terápiás költsége."

Ez a betegnek akár havi 10 ezer forintjába is kerülhet. A kialakult cukorbetegségnél a legfontosabb a különböző szövődmények megelőzése - teszi hozzá a doktornő.