Hírek

Egyre több a vadbaleset a megyében

2010. november 03., 17:43
Az elmúlt napokban több vadbalesetet is történt a megyében. A táblával jelölt helyeken, illetve ahol még nem aratták le az út menti kukoricatáblákat érdemes lassabban, óvatosabban haladni.
Egyre több a vadbaleset a megyében

Összetört autók, elpusztult állatok. Képek egy vadbaleset után.  A felvételek hétvégén készültek a megye útjain. Őzzel, szarvassal ütköztek az autók. A Szombathelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén ebben az évben 46 bejelentett vadbaleset történt - mondja Rónai András. Valamennyi jelentősebb útszakaszon történik ilyen típusú baleset.

Rónai András - rendőr alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető
"Ebben a 46 esetben személyi sérülés nem történt. És egyetlen alkalommal sem vontuk felelősségre a gépkocsivezetőt, nem volt felróhatóság. Az ő részéről Kresz szabályzsegés nem történt. A vadak olyan szögből, bokorból jöttek, hogy nem tudták kivédeni, nem tudták elhárítani az ütközést."

Egy vadbaleset során a gépjárművekben százezres, akár milliós kár is keletkezik. A biztosítókat gyakran keresik fel ilyen problémával. A szakember azt mondja: nem minden esetben fizetnek a társaságok és ilyenkor az ügyfélnek kell állni a költségeket.

Hajgató Szilveszter - területi vezető, Credithungaria Kft.
"Vadkárnál általában márcsak a Casco biztosítás segít illetve a kötelező biztosítás kiegészítő elemei, amik alapján a biztosítók tudják rendezni a károkat. Ellentétben a régiekkel, amikor a társaságok felelősségbiztosításai kifizették ezeket a károkat, ez a mai nap már nem áll fenn." 

Merthogy a jelenlegi törvényi szabályozás szerint a vadásztársaságok nem köthetnek felelősségbiztosítást vadkárokra - mondja a megyei vadászkamara elnöke. Csak akkor felelnek az autósnak okozott kárért, ha például hajtás során kerül az autó elé a vad és ezt nem jelzi tábla. Gagyi István szerint a megyében több helyen is - főleg az Őrségben található vadkárelhárító kerítés, de mint modja ez sem oldja meg teljesen a problémát.

Gagyi István - elnök,  Vas Megyei Vadászkamara
"A vad élőhelye a természet. Ha beszűkítjük az élőhelyét, akkor olyan helyen is meg fog jelenni, ahol eddig nem volt jellemző és a károkozás, a tapasztalatok szerint, sokkal nagyobb mérvű mint ahol nincsen."

A szakember azt mondja: a vadriszató sípok jelenthetik az egyik megoldást a balesetek meglelőzésére. Emellett érdemes a jelzett szakaszokon óvatosabban haladni.