Hírek

Egyre több az influenza szerű megbetegedés

2018. december 07., 17:31

Az utóbbi hetekben a szombathelyi rendelőkben is megnőtt a felsőlégúti, hurutos tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Egyelőre nem az influenzavírus fertőz. A járvány az elmúlt szezonban január-februárban teljesedett ki, most is nagyjából ez várható. Mindenképpen javasolt beadatni a védőoltást, mert még bőven kialakul a védettség.

Egyre több az influenza szerű megbetegedés

Vegyen mély levegőt!"

Nátha, köhögés, torokfájás, láz - ezek a leggyakoribb tünetek, amivel megjelennek a betegek a háziorvosi rendelőkben mostanság. Sokan már otthon elkezdik kezelni magukat recepet nélkül kapható készítményekkel, és akkor fordulnak orvoshoz, ha nem javul az állapotuk. A megbetegedéseket egyelőre az ilyenkor szokásos őszi vírusok okozzák, az influenza még nincs jelen, a háziorvosi figyelőszolgálat adatai alapján legalábbis elenyésző a fertőzöttek száma - tájékoztatott a megyei tiszti főorvos.  

Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos
"Most is úgy néz ki, a december elmúlik komolyabb járványos tünetek nélkül, bár ezt nehéz előre megjósolni, és most is a január-februári időszakra várható. Olyan, hogy ne lett volna járvány, még nem volt. Tavaly is közepes intenzitású volt."

34 ezer influenza elleni oltóanyag került ki a Vas megyei háziorvosi rendelőkbe, amit a 60 év felettiek, a várandós nők és a krónikus betegek ingyenesen megkapnak.

Végh Gyula
"Minden évben rendszeresen, időben, amikor az oltást lehet kezdeni, egy hónapja már megkaptam a védőoltást, nekem nincs az influenzával semmi gondom."

Az orvosok a megelőzés érdekében mindenképpen javasolják az oltást azoknak is, akik a munkájuk során sok emberrel érintkeznek.

Nagy Éva - háziorvos
"Mivel az influenza járvány január-feburárban várható, addig még bőven kialakul az immunitás, az idősebbek, akik ingyenesen kapják, ők rendszeresen jönnek, tudják, hogy novembertől a védőoltást adjuk, fiatalok körében még kevésbé adatják be, de sokszor ahol kisgyerek van, a szülők már figyelnek rá, hogy a környezet legyen beoltva."

Az oltóanyag összetétele minden évben változik. A védettség 10-14 nap alatt alakul ki.