Hírek

Egyre több beteg légúti panaszokkal

2011. november 03., 23:00

A rendszeres mérések azt mutatják, hogy Szombathelyen a légszennyezettségi adatok jobbak az országos átlagnál. Ugyanakkor a mostani nyirkos, hideg időben egyre többen keresik fel légúti panaszokkal az orvosi rendelőket.

Egyre több beteg légúti panaszokkal

Tamás óvodás kora óta asztmás. Rendszeresen jár légzésfunkciót ellenőrző felülvizsgálatra a tüdőgondozóba. Bár most már jobbára tünetmentes, a párás, hideg időben mindig rosszabbodik az állapota.

Óvári Tamás
"nagyon sokat köhögök, nehezen veszem a levegőt, és ami a legrosszabb, hogy emiatt keveset tudok aludni, mert éjszaka is felkelek köhögni és ez borzasztó."

A nyirkos levegő elsősorban a krónikus légúti megbetegedésben szenvedők számára jelent fokozottabb kockázatot. Az elmúlt hetekben sokan keresték fel a szakorvosi rendelőt hurutos panaszokkal.

Dr. Cseke Zsuzsanna - vezető főorvos, Tüdőgyógyászati gondozó
"Ebben biztosan szerepet játszik az az időjárás is, mert a légköri párában a kórokozók is könnyebben megtelepednek, könnyebben légzi be a beteg."

A Dunántúl felett megrekedt ködfelhőket mutatja a szombathelyi meteorológiai állomás észlelője. Azt mondja, az alacsonyan húzódó felhőréteg alatt koncentráltan vannak jelen a légszennyező anyagok.

Pétervári Tibor - észlelő
"Egyrészt megindult a fűtés, a közlekedés, meg hát ahol ipari üzemek vannak. Ez kedvez nek, de februárig ez egy gyakori helyzet lesz."

Mivel ősszel gyakoriak az anticiklonok, kisebb a légmozgás, nehezebben frissül fel a levegő.

Dr. Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos, Kormányhivatal
"A szállópor annyiban veszélyes, hogy a 10 mikronnál kisebb por tartósan a légtérben lebegve megmarad, ahogy a neve is mondja, és ezek a légutakba kerülve okoznak nehezített légzést.

A környezetvédelmi felügyelőség híradónkat arról tájékoztatta, hogy pénteken kezdi Szombathelyen azt a negyedévente esedékes méréssorozatot, amely a szállópor koncentrációját vizsgálja.