MNB - 2
MNB

Hírek

Egyre több fiatal jár el rendszeresen szűrésekre

2019. augusztus 30., 13:55

A laborvizsgálatot igénylik leggyakrabban, de a kampány jellegű szűréseken is tömegével vesznek részt az emberek. Legközelebb anonim hepatitis C szűrés lesz a Markusovszky Kórházban.

Egyre több fiatal jár el rendszeresen szűrésekre

Itt zajlanak a kampányszűrések az Első Vasi Praxisközösség szervezésében. Az érintett háziorvosok páciensei itt több egészségmegőrző programon is részt vehetnek.

“Itt, a Zarkaházi-kastélyban csináljuk a gyógytorna foglalkozásokat és a diétás tanácsadást.”

A megelőzés, a szűrés már nem csak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztálynak is fontos: egyre jellemzőbb az egészségtudatosság.

Nagy Éva - háziorvos
“Sokszor jönnek fiatalok úgy, hogy nincsen panaszuk, de ők szeretnék, hogy valamilyen szűrővizsgálatokat végeznénk náluk, eddig leginkább csak a laborvizsgálatok voltak, de egyre inkább műszeres vizsgálatokat is végzünk most már a betegeink körében.”

Ilyen például a légzésfunkciós vizsgálat, de érszűkületet jelző gép, 24 órás vérnyomás monitor, vagy az anyajegyek ellenőrzésére szolgáló dermatoszkóp is rendelkezésére áll a háziorvosok egy részének. Azonban még mindig a vérkép a legkézenfekvőbb kontroll.

Tóth Péter
“Próbálok az egészséges életmódra odafigyelni, éppen emiatt szoktam rendszeresen eljárni szűrővizsgálatokra, például vérkép ellenőrzésre, vagy analizárásra, én javaslom mindenkinek, hogy tegye ezt!”

Mivel a rendelési időben viszonylag kevés idő jut egy-egy betegre, így a szűrést igénylőknek egy más időpontot biztosítanak. Legcélszerűbb a meghirdetett  kampányszűréseken részt venni, de a preventív rendelési időt is erre szánják a háziorvosok.

Wächter Walter - megyei tiszti főorvos
“A vastagbél daganatos megbetegedéseiben évente mintegy ötezer ember hal meg Magyarországon, pedig ez a betegség, ha időben felismerik, akkor jó eséllyel gyógyítható, vastagbél szűrési program indult országos projekt keretében 2018 szeptemberétől, az 50-70 év közötti férfiak és nők kapnak meghívó levelet a szűrésre.”

Ez a program még zajlik. Legközelebb ingyenes, anonim hepatitis C szűrés lesz Szombathelyen a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szervezésében. Időpont: szeptember 28., 10 és 13 óra között, a Markusovszky Kórház Infektológiai Osztályának szakambulanciáján.