Hírek

Egységes Uniós növényútlevél az új kártevők ellen

2020. február 07., 13:58

Új kártevők jelentek meg a térségben, emiatt változások történtek a növények szállításával kapcsolatban. Ezért szervezett szakmai napot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatósága, valamint a Vas Megyei Kormányhivatal.

Egységes Uniós növényútlevél az új kártevők ellen

Elsősorban a Növényvédő Mérnöki Kamara tagjainak szervezték az előadássorozatot, amelynek fő témája a növényútlevéllel kapcsolatos jogszabályváltozás volt. Szigorítottak az előírásokon, mert új kártevők jelentek és jelennek meg napjainkban nálunk is. Néha a túlszaporodás a gond.

Eredics András - elnök, Növényvédő Mérnöki Kamara Oktatási Bizottsága
“Például a boróka díszbogár pár évvel ezelőtt még Magyarországon védett rovar volt, ami azt jelenti, hogy az eszmei értéke még darabonként 50 ezer forint volt, tehát ha pár évvel ezelőtt egy boróka díszbogarat agyoncsaptam, az 50 ezer forintba került; most veszélyes károsító, és az irtása szabad, célszerű, kötelező.”

Vírusok, baktériumok, gombák, rovarkártevők és gyomnövények is mozognak az Unió területén, ezek a gazdálkodóknak és a magánszemélyeknek is gondot okozhatnak. A szigorítás célja ennek a vándorlásnak a megakadályozása. A kártevők elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze a növényvédőszer, ennek legkorszerűbb fajtáiról is tájékoztatták a jelenlévőket.

Mészáros Lili - növényvédő szakmérnök szaktanácsadó, Kwizda Agro Hungary Kft.
“ a mai világban minden évben új készítmények kerülnek ki a piacra, amelyek sokkal inkább környezettudatosak, a környezetet sokkal jobban kímélik, esetleg biológiai készítmények, amikkel minddel csökkenthető az eddig használt, kevésbé korszerű növényvédő szereknek a mennyisége és a felhasználása.”

Az útlevelet érintő szabályozásokról részletesen beszámolt a NÉBIH szakértője. Hangsúlyozta, hogy a láthatóan beteg növényekkel nem célszerű kereskedni.

Székely Tamás - osztályvezető - NÉBIH
“Mindenki adjon magára annyit, hogy a kicsit gyengébbet nem biztos, hogy eladom olcsóbban, mert lehet, hogy. Tudom, hogy gazdaságilag minden fillér számít, de valahol a hírnév is ott van, megbízhatóság ott van, meg az, hogy milyen veszélyforrás az a gyengébb növény, ami esetleg lehet valamilyen fertőzésnek a terjesztője.”

Az új szabályozás szerint minden ültetésre szánt növény szállításához növényútlevél szükséges.