Hírek

Együtt dolgoznak a kőszegi borászok és a Savaria Egyetemi Központ tanárai

2013. szeptember 03., 18:34

Az elmúlt években a levegő hőmérsékletét és relatív páratartalmát, nemrég pedig a talaj hőmérsékletét mérő berendezéseket telepítettek. Az adatok segítségével a gazdálkodók optimalizálhatják a munkájukat.

Együtt dolgoznak a kőszegi borászok és a Savaria Egyetemi Központ tanárai

Kőszegen, a Kálvária-hegyen található egyik szőlőben dolgoznak a Savaria Egyetemi Központ munkatársai. De nem a szüretre készülnek. Egy különleges mérőműszert helyeznek el a földben.

Talajhőmérséklet mérésre találtuk ezt ki, hogy megfelelő távolságokat tudjuk tartani egymástól a hőmérőket illetve stabilan ki is tudjuk szedni majd őket egy félév múlva.

Ilyen kis hőmérőkből áll a berendezés, amelyek óránként mérik az adatokat, tárolják is. Meghatározott időközönként kicserélik ezeket és számítógépes feldolgozás után lehet az eredményeket értékelni. A Savaria Egyetemi Központ 2 évvel ezelőtt kezdett mérésekbe. Akkor a levegő hőmérsékletét mérő műszereket helyeztek el az ültetvényekben, meghatározott magasságokban. A mérések hozzásegíthetik a gazdálkodókat ahhoz, hogy az eddigieknél is hatékonyabban végezhessék munkájukat. Ezt egészíti ki a talajhőmérséklet mérése, a talaj felszínén illetve max. 40-60 cm mélységben.  

Puskás János, intézetigazgató - Savaria Egyetemi Központ
Ez nagyon fontos azért mert a korábbi időszakban a Somlón, Kissolyón hasonló műszereket elhelyeztünk. Egy összehasonlító vizsgálatra van lehetőség a Somló, Kissomlyó és a Kőszeg-környéki területek talajhőmérsékleti, levegőhőmérsékletének az összehasonlításával.  

Kőszegen már régóta figyelik a gazdálkodók az időjárási körülményeket. Most tudományos alapon gyűjtött adatokat kapnak, sokkal pontosabbakat mint amiket a saját megfigyeléseik adtak. Az eddigi levegőhőmérsékleti adatokból kiderült: vannak komoly különbségek az egyes területek között, amik befolyásolhatják a gazdálkodási módszereket. A szakemberek szeretnék ha a jövőben a csapadékmennyiség mérésére alkalmas műszereket is tudnának telepíteni.