MNB - 2
MNB

Hírek

Együtt szavalt a nemzet kedden délelőtt

2015. január 22., 16:25

A világ magyar nyelven tanuló iskolásai egyszerre, egy időben mondták a Himnuszt és a Szózatot. Január 22-e a magyar kultúra napja és ez a jeles esemény a magyarság egységének erősítését szolgálja.

Együtt szavalt a nemzet kedden délelőtt

Lázasan készülődtek a szombathelyi oladi iskola kis diákjai az online kapcsolódással összekötött nagy nemzeti szavalás előtt. A technikáért az intézmény 8. osztályos növendéke, Takács Kristóf vállalta a felelősséget.

Takács Kristóf
„Nekem nagyon nagy megtiszteltetés, hogy engem jelöltek ki erre a feladatra. Maga a rendszer kiépítése nem volt nehéz, figyelni kellett az internet sebességére és megfelelő eszközt kellett választani, amivel jó minőségben tudjuk feltölteni az internetre élő adásként.”

Karvalics Hajnalka
„Már hetek óta készültünk erre, mert az egész ország együtt fogja mondani a Szózatot és a Himnusz első versszakát. Ez egy nagyon izgalmas dolog, mert mindenki egyszerre fogja mondani.”

1989-ben nyilvánították január 22-t a magyar kultúra napjának annak emlékére, hogy költőfejedelmünk, Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be nemzetünk Himnuszát.

Horváth Márta – humán munkaközösség vezetője, Oladi iskola
„Ez a megemlékezés a Magyar Kultúra Napján ez az országos versmondás egy fantasztikus kezdeményezés, nekünk azért sem idegen, mert szerencsések vagyunk, hiszen Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója, és már évekkel ezelőtt a mi iskolánkban ilyenfajta közös versmondás, igaz egy-egy osztályon belül, de most kipróbálhatjuk nagyobb léptékben is.”

A hagyományteremtő, világra szóló verselést Jordán Tamás vezényelte Orosházáról.

Jordán Tamás - Kossuth-díjas színész, rendező
„Már tavaly is volt közös versmondás, amikor szaval a nemzet, most is itt vagyunk. Orosházát sorsolással jelölték ki, s miután próbát tartottam itt örömmel tapasztaltam, hogy a Sors keze nagyon jó cédulához nyúlt.”

A szombathelyi színház igazgatójának köszöntőjét követően több száz helyszínen több százezer torokból harsantak fel nemzeti költeményeink sorai. A magyarság együvé tartozása ezekben a pillanatokban tisztán érezhető volt.

Az Oladi iskola kéttannyelvű hetedikesei hibátlanul szavalták a nemzeti himnuszt, hiszen ez egyébként is tantervi követelmény.