MNB
MNB - 2

Hírek

Együtt ünnepelt az ország

2019. augusztus 21., 18:49

Együtt emlékezett az ország honalapító Szent István királyra az ezeréves magyar államiság ünnepén, augusztus 20-án. Szombathelyen - a hagyományoknak megfelelően - a Szent István-szobornál tartották a városi ünnepséget.

Együtt ünnepelt az ország

István király tetteit, érdemeit méltatta Székely János megyéspüspök a Kálvária templomban megtartott ünnepi szentmisén, majd megáldotta az új kenyeret.

"Hálát adunk mindazok munkájáért, akik szántottak, vetettek, arattak, szállítottak és őröltek, dagasztottak és sütöttek, hogy illatos és ízletes ajándékod mindennap asztalunkra kerüljön. Áldd meg ezeket az új kenyereket."

A nemzeti lobogó felvonásával kezdődött az ünnepség a Szent István-szobornál, majd a Weöres Sándor Színház színészei, Balogh János és Szabó Róbert Endre versekkel, korabeli szövegrészletekkel idézték fel Szent István életútját.

"István, görögül Sztefanosz azt jelenti, koszorú, korona."

Az Ungaresca Táncegyüttes vasi népdalokból és táncokból válogatott az ünnepre.

"Fel sem bontom, mégis tudom, mi van benne." - Ungaresca

1083-ban, Nagyboldogasszony ünnepét követő első vasárnap, augusztus 20-án emelték oltárra István földi maradványait Székesfehérváron, amely szentté avatását jelentette. Attól fogva ez a nap államalapító királyunk ünnepe. Augusztus 20. az egyetlen nemzeti ünnepünk, amibe nem vegyül keserűség, ami az építkezésről és összefogásról szól - fogalmazott beszédében Balázsy Péter. Mint mondta: az István által teremtett nemzeti egység ezer éve oltalmaz minket, egység nélkül nincs stabilitás, stabilitás nélkül nincs fejlődés.

Balázsy Péter - megyei jegyző
"Szent István nemcsak államépítő volt, hanem szövetségépítő is. Erre is emlékezünk augusztus 20-án. A keresztény állam megalapításával ugyanis sorsunk végleg összekapcsolódott Európáéval. Érték- és érdekközösségbe kerültünk."

A kormányhivatal, a város és a megye vezetői koszorút helyeztek el Szent István szobránál, (1:40) majd sor került a megáldott új kenyér megszegésére is.