Hírek

Éjszakába nyúló, vitákkal tarkított közgyűlés volt a hétfői

2014. november 25., 17:55

A híváslista-ügyről, a személyi döntésekről és a Haladás sportkomplexumról esett a legtöbb szó a tesületi ülést követő sajtótájékoztatókon.

Éjszakába nyúló, vitákkal tarkított közgyűlés volt a hétfői

Lendvai Ferenc örömtelinek nevezte, hogy egyhangúlag fogadta el a közgyűlés az ovi-foci programot, és az aktív időskor jövő évi programtervét. A Fidesz frakcióvezetője szerint hatékony szakmai munka folyik az új bizottságokban. Indulatokat kavart a Haladás féléves beszámolója. Ennek kapcsán a politikus azt mondta: céljuk, hogy ne essen ki a csapat az NB I-ből, ehhez a városvezetés minden támogatást megad. A képviselő ismertette a zárt ülésen hozott személyi döntéseket: öt évre Németh Gábor lett a SZOVA vezérigazgatója, ugyancsak öt évre kapott bizalmat a Médiaközpont élén Lovass Tibor, és fél évvel hosszabbították meg Kovács Mártának, a távhőszolgáltató igazgatójának megbízását. A híváslista-ügyről szólva Lendvai Ferenc elmondta: vizsgálat folyik, melynek eredményéről a következő közgyűlésen ad tájékoztatást a polgármester.

Balassa Péter szerint megdöbbentő a híváslista-botrány, amely éppen a jegyzőt, a törvényességért felelős személyt érinti. A Jobbik képviselője javasolta, hogy egy évre nevezzék ki Németh Gábort a SZOVA élére, és megbízását az elvégzett munka függvényében hosszabbítsák, ám ezt nem támogatta a közgyűlés. Furcsának találja, hogy a városvezetés egy másfél éve menesztett vezérigazgatónak szavaz ismét bizalmat, mindezt Molnár Miklós alpolgármester befolyásának tudja be. Jó kezdeményezésnek tartja az ovi-foci programot, és üdvözli, hogy támogatást kapott a Szépkorúak Parkjáról szóló kezdeményezése. A Haladás-stadion kapcsán tanácstalanságot lát a városvezetésben. Szerinte egy 8000 férőhelyes, igényes, családbarát stadion megvalósítása lenne indokolt, aminek fenntartását még elbírja a város költségvetése.

Nem lesz pártatlan a híváslista-ügyben lefolytatott vizsgálat - ettől tart a baloldali frakció. Ipkovich György örömtelinek nevezte, hogy a decemberi közgyűlés tárgyalja a lakásrendeletet. Szerinte folytatódik a Fidesz törekvése, hogy bizonyos pénzügyi döntéseket elrejtsenek a közgyűlés elől, a közbeszerzési bizottságban helyet foglaló városházi osztályvezetők pedig - úgy véli - túlságosan befolyásolhatók. Horváth Attila Németh Gábor vezérigazgatói kinevezését kifogásolta. Üdvözli, hogy a polgármester ígérete szerint a jövő évi költségvetésben kiemelt szerepet kapnak az óvodák. Kelemen Krisztián a Thököly utcai csúszásgátló réteg elhelyezéséről és a Szent-Györgyi-iskola épületének hasznosításáról kért tájékoztatást Puskás Tivadartól.

Molnár Miklós a Falco-gyárral kapcsolatban arról beszélt, hogy a következő két hónapban lépéseket tesznek a mindenki számára megfelelő változás érdekében, januárban pedig fórumot tartanak. Az alpolgármester szerint szükség volt a vagyonrendelet újraalkotására, ez azonban nem zárja ki, hogy közgyűlési hatáskörben maradjanak a döntések. Úgy véli, a bizottságok jól működnek, kevesebb a politikai vita, inkább szakmai munka folyik. Meglepőnek nevezte a híváslista-botrányt, kíváncsi az okokra, illetve arra, ki adott erre utasítást. Kiemelte: a SZOVA jelenleg a legnagyobb pénzügyi probléma a városban, azonnali döntéseket kell hozni. Mint a cég felügyeletéért felelős alpolgármester, Németh Gábort tartja a legmegfelelőbb embernek a helyzet rendezésére.