Hírek

Elárverezhetik a házukat

2011. február 24., 15:24
Elveszthetik házukat azok a családok, akik a Napfény Lakóparkban vásárolták meg ingatlanjaikat még évekkel ezelőtt. A lakók az építtetőnek fizették ki a vételárat, de a pénz - úgy tűnik - szőrén-szálán eltűnt.
Elárverezhetik a házukat

Ahhoz, hogy ne árverezzék el a házukat, mégegyszer ki kellene fizetniük a vételárat, mégpedig a projekthitelező banknak. Úgy tudjuk, több mint 10 család nem tud újra milliókat fizetni. Az ügy már negyedik éve húzódik.

Ezeken a házakon még vakolat sincs, félkész állapotban adták át őket. A lakók annak is örültek, hogy legalább tető van a fejük fölött. Sok helyen ők maguk fejezték be a külső burkolatok festését, és még a csatornák sincsenek lezárva. A lakóparkban eredetileg 3 ütemben 38 ház épült volna, de az első ütem után már eltűnt több 10 millió forint, ráadásul jelzálog terhelte az összes ingatlant - mondják a lakók. Egy éve itt laktak már, mikor az első banki felszólítás érkezett, hogy fizessék ki tartozásukat. Nem értették a figyelmeztetést, hiszen az építtetőnek már kifizették a ház árát, és ezt igazolni is tudják.

Lakatosné Pintér Katalin
"Ő kérte a pénzt, adott róla számlát, mindent adott róla számlát, átvételi elismervényt, minden hivatalos, csak éppen őneki nem ide kellett volna a lakásokba beinvesztálni, hanem be kellett volna a bankba fizetnie."


Ez azonban a lakók számára csak később derült ki. Ugyanis az eredeti szerződésben nem szerepelt, hogy a banknak kellene fizetniük.
"Nekünk az eladó mondta, hogy módosítom a bankszámlaszámot, nem erre, hanem egy másik számlára fizessétek be."
Dokumentum is van róla, hogy másik számlára fizettek és nem a bank által folyósított projekthitelből valósult meg a beruházás.


Bödecs Lászlóné
"A lakók meg azért, hogy készüljenek a házak nem a számlára, hanem az építőnek illetve az eladó bíztatására az ő kezébe adták oda a pénzeket, hogy befejezze."


Az építtető  lakhatóvá tette a házakat, de korántsem készült el minden.

Bödecs László
"Még itt befejezetlen házakról van szó, még jó pár 100 ezer forintot kell belefektetnem abba, hogy itt minden rendben legyen."


A lakók úgy tudják, a bank 660 millió forintot adott a házak építésére az ingatlanberuházó kft-nek, ebből mintegy 70 milliót nem kapott vissza a pénzintézet. Azok a családok, akik még nem fizettek a banknak, február 15-ig kaptak haladékot, hogy távozzanak a házból. De ez nem jogerős határozat. A követelés behajtásával a bank egy felszámoló céget bízott meg. Ennek vezetőjét telefonon kerestük, hogy megtudjuk, mire számíthatnak az érintett családok, de nem értük el. A lakók egy lakossági fórumon az önkormányzat segítségét is kérték. Azt a választ kapták, hogy a város végső esetben tud ideiglenes megoldást adni. Ezt a szociálpolitikai iroda vezetője is megerősítette.

Dr. Károlyi Ákos - irodavezető, Szociálpolitikai Iroda
"A lakásrendelet alapján SZMJV önkormányzata a rendkívüli élethelyzeti igények teljesítésére átmeneti szállásokat tart fenn. Ezen átmeneti szállások kijelöléséről a polgármester dönt. Az időtartamát tekintve egy év időtartamig lehet az átmeneti szálláson tartózkodni."


Ezt polgármesteri beleegyezéssel további egy évre lehet meghosszabbítani. De mivel törvény szerint április 15-ig kilakoltatási moratórium van, addig semmiképp nem kell félnie a lakóknak, hogy elvesztik a házukat.

Megkérdeztük a Napfény Lakópark ügyvezetőjét is az ügyről, de annak ellenére, hogy először készségesnek tűnt, végül mégsem nyilatkozott televíziónknak. Többszöri megkeresésre sem vette fel a telefont.