Hírek

Elektronikus zenei szeminárium indult az ELTE Zenepedagógiai Tanszékén

2019. február 19., 14:34

A 6 alkalomból álló ingyenes képzésre bárki jelentkezhetett, jelenleg több mint 50 hallgatójuk van. Az oktatók a műfaj különböző irányzatainak közismert képviselői.

Elektronikus zenei szeminárium indult az ELTE Zenepedagógiai Tanszékén

Az egyetlen olyan hangszer,. Amihez nem kell hozzáérni, hogy szóljon…

Az egyik legelső elektronikus hangszert, az orosz fizikusról elnevezett teremint szólaltatja meg éppen a Neo zenekarból ismert Milkovics Mátyás. Ez is része az elektronikus zenei kurzus előadásának, amely a kezdetektől napjainkig tekinti át a műfaj fejlődését.

Milkovics Mátyás
Sokan azt gondolják, hogy akár mondjuk a 90-es években a techno-generációval indul az elektronikus zene, és közben kiderül majd az előadáson, hogy már az 1700-as, 1800-as években a gyökerei ott vannak annak, amit ma élünk és a mindennapjaink részét képezi. 07:36

Mára a kultúránk részévé vált az elektronikus hangzás, amellyel nap mint nap találkozunk a rádióban, a tévében és az interneten. Az elektronikus zene elméletéről és gyakorlatáról is hallhatnak az érdeklődők az egyetem zenepedagógiai tanszékén, ahol kéthetente tartanak ingyenes szemináriumot az érdeklődőknek. Az ötlet az ismert DJ-től, a szombathelyi Mayer Petrától származik.

Mayer Petra DJ Shizuka
Ahogy én is öregszem, mindenképpen tervben volt, hogy a tudásomat szeretném továbbadni, és a fiatalok zenei kultúráját kicsit tágítani. 00:52

A zenei kurzus oktatói a műfaj közismert művészei, akiktől sok más mellett a digitális zeneszerkesztésről, a szintetizátorok fejlődéséről és a mikrofontechnikákról tanulhatnak a hallgatók.

A képzésnek az egyetem zenepadagógiai tanszéke ad helyet, mivel úgy vélik, a 21. századi pedagógusoknak ismerniük kell a tanítványaik körében népszerű zenei világot.

Pozsonyiné Falusi Anikó mb. tanszékvezető, ELTE Savaria Zenepedagógiai Tanszék
Ez egy út. Tehát megtartva a régi hagyományokat, annak a mércéjén keresztül, de muszáj egy-egy ajtót egy más irányzatban, a modernebb irányzatba is kinyitni. 15:30

A képzés összesen 6 alkalommal várja az elektronikus zene iránt érdeklődő jelentkezőket.