MNB - 2
MNB

Hírek

Élénkül a turizmus

2020. augusztus 03., 15:17

Lassan ugyan, de kezd visszatérni a járványhelyzet előtti forgalom a szombathelyi szállodákban. A vendégkör összetétele azonban változott: az üzletembereket felváltották a belföldi turisták, főként a családok. Bár a karnevál elmaradt, augusztusban várhatóan így is nő majd a vendégéjszakák száma.

Élénkül a turizmus

Tele a parkoló ez előtt a szombathelyi szálloda előtt. A 37 szobában a férőhelyek 70 százalékát foglalják el a vendégek, ami az áprilisi 20 százalék után azt jelzi, hogy kezd visszatérni a járványhelyzet előtti forgalom. Ugyanakkor a vendégkör jelentősen megváltozott.

Szegletes Ádám - szállodavezető, Garda Hotel
Az eddigi üzletemberek, akik többséget képeztek, ők most visszaszorultak, ellenben jöttek a helyükre a belföldi igazi turisták, családok, hosszabb tartózkodásra, akik a környéket fedezik föl, kirándulnak, úgyhogy nálunk is abszolút a belföldi turisták száma az, ami megugrott, viszont a külföldi turisták gyakorlatilag teljesen visszaestek. 08:28

A külföldi vendégek között mostanában főleg a környező országokból érkezőkkel lehet találkozni, a német utazók teljesen eltűntek. Ahogy hiányoznak egyelőre a csoportos, buszos turisták is, és az egyébként aktív nyugdíjasok sem nagyon indulnak még útnak - ez a tapasztalat a város szálláshelyein. Az ország más vidékeihez hasonlóan Szombathelyen és környékén is főként párok és gyerekes családok keresnek kikapcsolódási lehetőséget.  

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
Azok a helyszínek, amelyek általában a tömegturizmus célpontjai voltak, azok most egy kicsit visszaestek. Tehát így Szombathely és Vas megye adottságai, illetve a környék adottságai nagyon egyedülállóak, és nincs az, hogy egymás nyakában lihegnek a turisták, és órákat kell várni, hogy be tudjanak valahová lépni, és ez most nagyon népszerűvé és vonzóvá teszi ezt a környéket. 04:42

A tapasztalatok szerint a turisták az aktív pihenést részesítik előnyben: népszerűek a kerékpárutak, a gyalogos túraajánlatok és általában a szabadtéri programok és kiállítóhelyek. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az átlagos 2 helyett a júliusban érkezett családok már hosszabb időt, 3-5-7 napot töltenek a városban és környékén. A legerősebb hónap várhatóan idén is az augusztus lesz - bár a karnevál elmarad, az augusztus 20-ai hosszú hétvégén a legtöbb helyen teltházra számítanak.