Hírek

Éles viták - a közgyűlés munkáját értékelték a pártok

2019. június 19., 14:27

Költségvetés-módosítás, Haladás, városnévhasználat, orvosi ügyelet - főként ezeket a témákat érintették értékelő sajtótájékoztatójukon a politikai erők a közgyűlés másnapján.

Éles viták - a közgyűlés munkáját értékelték a pártok

Kicsúszott a polgármester kezéből a város - így fogalmazott Balassa Péter, utalva a közgyűlés menetére. A jobbikos politikus beszélt a városnévhasználattal kapcsolatos napirendi pontról: úgy véli, vállalhatatlan a Szombathelyi Hírlap, és külön tisztelet jár Koczka Tibornak, amiért megfogalmazta különvéleményét. Kifogásolta, hogy a megyei rendőri vezetés kitérő választ adott a pályaelhagyók országos statisztikája alapján feltett kérdéseire. A költségvetés módosítását érintő döntések közül kiemelte azt a javaslatát, amellyel elérte, hogy a városházi dolgozók átlagosan 10 százalékos béremelést kapjanak. A Haladással kapcsolatban azt mondta, nem tudja, mi az igazság, ezért nem foglalt állást a szavazásnál, aminek eredményeképpen egyébként előlegként kap 150 millió forintot a klub. A belvárosi mozi kávézójára kiírandó pályázatról az volt a véleménye, hogy az október után felálló közgyűlés foglalkozzon vele. Végül a szeptemberi kiírás mellett döntöttek, úgy, hogy elbírálnia már az új testületnek kell, és kérésére 10 helyett 5 évre adják bérbe a következő bérlőnek.

Hogyha nem Szombathelyi, akkor majd nyilván más néven jelenik meg az újság - mondta Lendvai Ferenc, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a városnévhasználati ügy kapcsán. Kifejtette, hogy egy magánkézben lévő lapról van szó, és ahogy egyes internetes portálok jóvoltából eddig ők tették, úgy most a baloldal is tűrje azt a stílust, amit a sajtóorgánum képvisel. Illés Károly a büdzséről szólva elmondta: szerintük a baloldal most menti a menthetőt. Visszatettek például az egyetemtől elvett 60 millió forintból 15-öt, de ez kevés. A mozikávézó pályázatának kiírása nem volt most indokolt - vélik, de egy korábbi bizottsági döntés rendelkezett arról, hogy napirendre vegyék. Az első tégla kiesett a falból - utalt arra, hogy Balassa szavazata nagy zavart okozott az egységben. A Haladást meg akarták menteni, ezért született új terv - magyarázta a klubbal kapcsolatos döntésüket. Lendvai szólt az orvosi ügyelet kérdéséről is: mint mondta, hiba volt elvonni a pénz felét.

Kifogásolta a polgármesteri pánikkeltést a mentőszolgálat szerződésbontásával kapcsolatban Nemény András. Az Éljen Szombathely-frakció vezetője azt hangoztatta, hogy az ellátás biztonsága érdekében végül megadták a kért pluszpénzt, de fontosnak tartották az ügyeletben részt vevők bérének megemelését is, ezért 7 és fél millióval megtoldották az összeget. Hozzátette, hogy ha októberben lehetőségük lesz rá, jobb megoldást keresnek a mostaninál, akár a kórház bevonásával is. Szólt a Szombathelyi Hírlapról: szerinte nincs szó cenzúráról, hiszen nem az újságot akarják megszüntetni, hanem a városnévhasználat jogát vonták meg. Szavaztak arról is, hogy a polgármesternek határozott jogi lépéseket kell tennie a rendelet betartatásáért. A Szomparknak nyújtott forrást megemelték, de a jövőben másképp képzelik el ezt a szolgáltatást, Nemény úgy vélte, hogy meg kell versenyeztetni a parkfenntartói munkát a piacon.

Molnár Miklós sikerként értékelte, hogy a közgyűlés egyhangúlag elfogadta az orvosi ügyelettel kapcsolatos határozati javaslatát. Az egész háziorvosi rendszert át kell tekinteni - fűzte hozzá, ezért emelték meg a juttatásokat is, hogy külsős orvosok számára szintén vonzó legyen ügyeletet vállalni. A városnévhasználati ügyről azt mondta a Pro Savaria-s alpolgármester, hogy komolytalan az a levél, amit Puskás Tivadar legutóbb a hírlap kiadójának küldött, abban ugyanis arra utalt, hogy nem kell végrehajtani. A Haladás-támogatásról szólva úgy fogalmazott, mint Balassa: nem ismeri a klub valódi helyzetét, és így nem lehet jó döntést hozni. Újságírói kérdésre válaszolva a mozi kávézójának pályázatáról úgy vélekedett, hogy ha nem írnák ki szeptemberben, az üzemeltetéssel adódna gond egy esetleges decemberi átadás-átvételnél. Visszautasította a felvetést, miszerint ki akarná játszani a helyet valakinek, és hozzátette, hogy a valós verseny híve.