MNB
MNB - 2

Hírek

Eleség a madaraknak

2020. november 24., 19:13

Kertünkben vagy akár erkélyünkön is testközelből gyönyörködhetünk a hazai énekes madarakban, ha vesszük a fáradságot a rendszeres madáretetésre. A fagyok beköszöntével most indul a szezon, de nem mindegy hogyan és mivel etetünk. A vízimadarak etetése viszont szigorúan tilos - hívják fel a figyelmet szakemberek.

 

Eleség a madaraknak

"Ki az, aki eteti otthon a madarakat, kezeket fel!"

Elsősök ismerkednek a madáretetéssel a Gothard-iskola udvarán. A “madárbarát kert” címet is elnyerte az iskola, ahová nem csak enni, de tavasszal olykor költeni is járnak a madarak.  

“A legjobb, hogyha mivel etetünk? Ugye napraforgóval…”,

Az első késő őszi fagyok beköszöntével most lehet elkezdeni az énekesmadarak etetését.  

Kelemen Tibor - helyi tag, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
“A gyerekek a madarászsulis foglalkozáson ezeket megtanulják, hogy miért kell etetni a madarakat, hogyan kell, milyen szabályok vannak, és inkább hogy otthon oldják meg ezt rendszeresen, úgy, hogy az a madaraknak is jó legyen. Mivel ugye azt azért tudni kell, hogyha elkezdük a madáretetést, akkor azt érdemes egészen a tél végéig, amikor már megenyhül az idő folytatni.”

Akár el is pusztulhatnak etetett madaraink, ha hirtelen nem találnak eleséget abban a madéretetőben, ahova már odaszoktak.

A Savaria Múzeum parkjában is odafigyelnek a madarakra. Az intézmény saját YouTube-csatornáján épp a napokban adott tanácsokat azoknak, akik rendszeres madáretetésre szánják rá magukat.

“Egy meggyvágó, egy zöldike, egy erdei pinty ők hántolják a magokat, ők meg tudják pucolni a csőrükben.”

Még nincs olyan nagyon hideg, így kevesebb látogatója akad a madáretetőknek, de már most is lehet gyönyörködni az ideszoktatott állatokban.

Erdő Ádám - természettudományi asszisztens, Savaria Múzeum
“Az emberekhez egy kicsit közelebb kerül, jobban megismerhetjük őket. De tulajdonképpen ez csak egy segítség a madaraknak a telet átvészelni. De hogyha nem tennénk ki etetőket ezek a madarak nagy valószínűséggel túlélnének, mert nálunk még találnak annyi gyommagvakat itt a környékeken, csak nem jönnének be a városba, ugye, nem látnánk, nem lennének annyira szem előtt.”

Már nyárig húzódóan etetik a madarakat Európa egyes részein. Angliában például akkora területeket vontak mezőgadasági termelés alá, hogy az ökológiai sivataggá vált részeken magokkal és különböző fehárjeforrásokkal látják el a fiókákat nevelő madarakat.