Hírek

Életet menthet a mammográfiai vizsgálat

2010. november 09., 18:25
A megyében élő nők fontosnak tartják, hogy évről évre részt vegyenek mammográfiai vizsgálaton. Ezt mutatja, hogy az országos átlaghoz viszonyítva jóval többen, a nők 65 százaléka vesz részt szűréseken.
Életet menthet a mammográfiai vizsgálat

Októberben a behívott nők 75 százaléka vett részt mammográfiai szűrésen. Fontos, hogy azok is elmenjenek a vizsgálatokra, akik nem éreznek semmilyen elváltozást a mellükön, mert ilyen esetben is fedeztek már fel daganatot.Fontos, hogy időben felfedezzék a daganatot.

Dr. Kovács Beáta - radiológus főorvos, Markusovszky Kórház
"A tapasztalataink azt mutatják, hogy az átlagosan megjelentek között 3, 4 ezrelék a daganatos arány, alacsony a rossz indulatú daganatok száma, ezek a daganatok általában korai elváltozásoknak bizonyulnak."

Ilyenkor még jól kezelhető, száz százalékban gyógyítható a betegség. A mammográfiás szűrések mellett azonban fontos, hogy a nők saját magukat is legalább havonta megvizsgálják. Így észrevehetik a tapintható daganatot.

Dr. Kocsis Eszter- főorvos, regionális szűrési koordinátor
"Fontos az, hogy menstruáció után történjen, mert ilyenkor legjobban áttekinthetőaz emlő. Fürdés, tusolás közben, vagy fekvő állapotban a mellkas alá tesznek egy párnát, vagy egy összehajtogatott törölközőt, hogy jobban kidmborodjon a mellkas."

Az önvizsgálat könnyen tanulható, a mostani rendezvényen is részt vehettek oktatáson az érdeklődők. Az ujjbeggyel körökörös csigavonalban kell megvizsgálni a mellet, fontos, hogy ne maradjon ki egy részlet sem. Érdemes ezt a vizsgálatot már fiatal korban megkezdeni. A szakorvosok azt javasolják, hogy azok a 45 év alatti és 65 év feletti nők, akiket egyébként nem hívnak be szűrésre, is vegyenek részt időnként a vizsgálatokon.