MNB
MNB - 2

Hírek

Életfogytiglan a rabtársukat halálra kínzó elítélteknek

2019. május 23., 12:55

Nem jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott mindhárom, egyéb bűncselekményeik miatt Szombathelyen raboskodó fogvatartott, akik 2017 tavaszán először csicskáztatták, majd 13 napig folyamatosan durván bántalmazták társukat. A fiatal férfi végül elhunyt a börtönben.

Életfogytiglan a rabtársukat halálra kínzó elítélteknek

Erős kísérettel, a kamerák kereszttüzében érkeztek a tárgyalóterembe az emberöléssel, kényszerítéssel és testi sértéssel vádolt gyanúsítottak. A vádlottak különös kegyetlenséggel, hosszú időn keresztül, durván bántalmazták zárkatársukat, aki végül belehalt ebbe.

Rácz József – bíró, Szombathelyi Törvényszék
Elkezdték a vádlottat fojtogatni addig, míg el nem ájult. Ha elájult, újraélesztették, főleg bántalmazással. Közben rugdosták fojtogatás közben. 14.53

A bíró hosszan sorolta az embertelen kínzásokat. Az áldozaton 53 külsérelmi nyomot találtak. Elhangzott, a vádlottak kívánták is a sértett halálát. A bíróság mindhármukat bűnösnek mondta ki. Az elsőrendű gyanúsított emberölésben is visszaeső.

Rácz József – bíró, Szombathelyi Törvényszék
A testi sértés bűntette, a kényszerítés bűntett vonatkozásában mint különös visszaesőt halmazati büntetésül életfogytig tartó szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítéli. A szabadságvesztés végrehajtási fokozata fegyház. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 33 évben határozza meg.

Mindhármukra életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a bíróság. A másodrendű vádlott esetében 30, míg harmadrendűében 27 év múlva vizsgálható a feltételes szabadulás lehetősége. Ügyvédeik fellebbeztek az ítélet ellen.

Horváth Ákos Milán - ügyvéd
A vádlott felmentésére nyújtottunk be fellebbezést. Álláspontunk szerint az emberölés vonatkozásában kétséget kizáróan nem lehetett volna megállapítani, hogy 3-ad rendű vádlott elkövette, ezért elsődlegesen bűncselekmény, másodlagosan pedig bizonyítottság hiányában jelentettünk be fellebbezést. 30.58

Horváth Attila – ügyvéd
Azt gondoljuk, hogy a tisztelt törvényszék nem kellően derítette fel a tényállást, másrészt nem fogadta el azokat az érveket, amiket a védelem felsorolt. Azt gondoljuk, hogy egy nagyon szörnyű cselekmény történt, ebben nincsen vita.

Az ügyész pedig azért fellebbezett, hogy csak később nyílhasson lehetőség a feltételes szabadulásra. A rabtársukat csicskáztató, majd halálra kínzó, egyéb bűncselekményeik miatti büntetésüket töltő fogvatartottak ügye a Győri Ítélőtáblán folytatódik.