Hírek

Életmentő pontok létesülnek

2010. április 23., 18:43
Évente közel 300 ember kap szívinfarktust Vas megyében. A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok között szerepelnek hazánkban, sokan már azelőtt életüket vesztik, mielőtt a kórházba kerülnek. Az Egészségügyi Alapellátó Intézet egy sikeres pályázatnak köszönhetően három defibrillátort helyez el városszerte. Ezeken a pontokon baj esetén a félautomata készülék használatával életeket menthetnek a segítők.
Életmentő pontok létesülnek

Így néz ki egy defibrillátor, amelynek használatával elkerülhető a szívhalál. Köcse Tamás, a mentőszolgálat munkatársa segít abban, hogyan kell kezelni a defibrillátort. Április végétől három életmentő ponton, a Városházán, a Humán Civil Házban és a Prevenciós Házban helyezik ki a készülékeket. Az intézmények munkatársai oktatáson ismerkedtek meg a defibrillátor használatával.

Vighné Horváth Ilona - vezető, Egészségügyi Alapellátó Intézet
"Most folyik a képzése annak a 45 főnek, aki vállalta, hogy laikus életmentőként el fogja végezni és el fogja sajátítani és szolgálatára lehet a lakosságnak, illetve annak, aki rosszul lesz ezeken a helyeken, környéken."

Az Egészségügyi Minisztérium "Te vagy jelen, te tudsz segíteni" elnevezésű pályázatán 1 millió forintot nyert el az Alapellátó Intézet, amit 850 ezer forintos önrésszel egészített ki a készülékek megvásárlásához. A pályázathoz kapcsolódó oktatást valamennyi résztvevő fontosnak tartja.

Nagyné Farkas Rita
"Már hozta úgy az élet, hogy nekem is kellett elsősegélyt adnom valakinek és bizony megmentettem az életét, de akkor nem kellett újraélesztő gépen."

Évente közel 30 ezer ember veszti életét szívhalál következtében. A keringésmegállás folyamata az idejében megkezdett újraélesztéssel visszafordítható.