Hírek

Életre kel a múlt

2016. április 28., 16:38

Életre kel a múlt címmel indított múzeumpedagógiai programot a Smidt Múzeum, amelynek kiemelt eleme az esélyegyenlőség. Az a cél, hogy fogyatékkal élők számára is elérhetővé és megismerhetővé tegyék a kiállítást. A munkát öt középiskolás diák segíti a közösségi szolgálat keretében.

Életre kel a múlt

Három kanizsais és két művészetis diákkal megkezdődött a műhelymunka a Smidt Múzeumban. Arról gyűjtenek ötleteket, hogyan lehetne könnyebben megismertetni a kiállítást a fogyatékkal élőkkel. Berta úgy tervezi, hogy tapintható tárgymásolatokat készít vakok és gyengénlátók számára.

Szalai Berta - tanuló, Művészeti Szakközépiskola
"Szobrásznak tanulok, mindenképpen valamilyen kisplasztikával, vagy valamilyen megfogható, kézzelfogható dologgal szeretnék segíteni, szeretnék készíteni a múzeumnak."

A múzeum korábban együttműködési megállapodást kötött a Siketek és Nagyothallók Vas megyei szervezetével, valamint a Vakok és Gyengénlátók helyi szövetségével, a diákok pedig érzékenyítő tréningen vettek részt, ahol többet is megtudhattak a fogyatékkal élők mindennapjairól, nehézségeiről. A pályázati forrásból megvalósuló program márciusban indult.

Simon Ádám - ügyintéző, Smidt Múzeumért Alapítvány
"A Smidt Múzeum anyaga egy 40 ezer darabból álló, rendkívül értékes, Smidt Lajos által összegyűjtött hihetetlen gazdag gyűjtemény, az alapítvány úgy gondolja, hogy ezt mindenképpen mindenkinek mmeg kell ismernie. És ezzel egyfajta mintát tudunk adni a többi múzeum számára akár megyei, akár országos szinten is."

Az erős vizuális memóriával rendelkező siketek számára feliratos videofelvételekkel, szókártyákkal, grafikai elemekkel próbálják élvezetessé tenni a múzeumlátogatást. A vakokat az egyes termekhez illő zene, levelekből, régi újságcikkekből felvett hanganyagok és tapintható tárgyak segítik majd a gyűjtemény megismerésében. Az első csoportokat májusban fogadják.