Hírek

Elfagyhatnak a csapok és a vízórák a hidegben

2010. november 03., 15:29

 

Több 10 ezer forintba is kerülhet, ha a fagy miatt tönkremegy házunk vagy kerti csapunk vízbekötése, vízórája. Az elfolyt vízen túl ugyanis az új vízórát is meg kell vennünk, sőt a szerelésért is fizethetünk. Az előrejelzés azt mondja a napokban ugyan még nem várható fagy, a szakemberek szerint viszont nem árt már most elvégezni a fagy elleni védekezést, a csapok, vízórák téliesítését.

Elfagyhatnak a csapok és a vízórák a hidegben

A Zanaton élő Nardai Endre még nem téliesítette kerti csapját és az aknában sem tett óvintézkedést, hogy ne fagyjanak el a vízvezetékek.

Nardai Endre
„Minden évben az aknákat és a kerti csapot is téliesítjük, csak most még nincs itt az ideje, várjuk a fagyokat."

Ő a fagy ellen a kerti csapot hungarocellel szokta védeni. A Vasivíz Zrt vízhálózati üzemvezetője szerint ez jó megoldás, az aknában pedig, mivel a kerti csap nem itt ágazik el a fővezetékről, nincs is sok teendő, ám a vízórát azért érdemes letakarni.A szakember szerint, ha valaki nem védi meg vízvezetékeit, vízóráit a fagytól, komoly kára származhat.

Székely Zsolt - vízhálózati üzemvezető, VASIVÍZ ZRt.
„A vízmérő 7200 Ft, amit leszámlázunk, plusz a kiszállási díj és az elfolyt víz, ezért kérjük, hogy a vízórákat, vízórák tetejét zárják le, pince ablakokat csukják be."


Szombathelyen több mint 12 ezer vízhálózati bekötés tartozik a szolgáltatóhoz, de szeptembertől 560 parkerdei fogyasztóval bővült a hálózat. Ezek nagy része fővezeték. Ezek téliesítésítése az utcák képviselőinek a feladata, ám a mellékbekötések fagymentesítését a kertek tulajdonosainak kell megoldaniuk. Katalinék a szokásos őszi munkák, mint az avar összegereblyézése és a falevelek elégetése mellett a kerti csap téliesítését is elvégezték már.

Kecskésné Fekete Katalin
„A vizet a feljövő csőből ki kell engedni, így nincs ami elfagyjon. Nincs víz a csőbe."

A szolgáltató november 19. és november 30-a között olvassa le a parkerdei kiskertek vízóráit, de az adatokat a tulajdonosok telefonon is bediktálhatják. Az ingyenesen hívható zöld számon a kerti csapok téliesítésével kapcsolatban is lehet tanácsot kérni a Vasivíz szakembereitől.
Tel: 80/201-232 (ZÖLD SZÁM)