Hírek

Éljen Szombathely sajtótájékoztató a Savaria Moziról és az orvosi ügyeletről

2019. június 17., 14:01

A Savaria Mozi jövőjéről és az orvosi ügyelettel kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatót az Éljen Szombathely Egyesület. Elhangzott: az AGORA Savaria Filmszínház működtetésének továbbra is a város kezében kell maradni. Az ügyeleti ellátás pedig véleményük szerint problémamentesnek ígérkezik.

Éljen Szombathely sajtótájékoztató a Savaria Moziról és az orvosi ügyeletről

Korábban az Éljen Szombathely! Egyesület szorgalmazta a moziban lévő kávézó bérbe adását, most azonban meglepődve látták a közgyűlési határozati javaslatban az intézmény működtetésének privatizálási lehetőségét is - mondta el Nemény András. A szervezet polgármesterjelöltje elmondta, ők elutasítják, hogy ez utóbbi a város kezéből kikerüljön.

Nemény András, frakcióvezető, Éljen Szombathely! Egyesület
“A mozi ma az AGORA keretein belül működik, nyereségesen, semmi okunk nincsen rá, hogy másnak működésbe adjuk, tulajdonképpen privatizáljuk, az ellenzéki többség a közgyűlésben egészen biztos, hogy nem fogja támogatni a polgármesternek ezt a javaslatát, a mozi a szombathelyieké fog maradni.”

Nemény András szerint az AGORA igazgatója az előterjesztésben a saját intézményével szemben foglalt állást. Idézzük: “időről-időre felvetődik az önálló Kft.létrehozása, így az egész mozi bérbe-üzemeltetésbe adása is lehetséges. Ennek oka, hogy a törvény nem jelöli meg a mozit, mint kötelezően fenntartandó közművelődési helyszínt.”

Parais István - igazgató, AGORA Kulturális Központ
“Elképzelhető, hogy a mozi látogatói számokat tekinte, 80-82 ezer fő látogatói létszámnál tartunk, de ez egy idea egyelőre, ez egy fikció, ez egy elképzelés, amely akár elképzelés szintjén realizálódhat.”

A sürgősségi orvosi ügyeletről is beszélt Nemény András a sajtótájékoztatón: azt mondta, a zavartalan ellátást a lehető leggazdaságosabban szeretnék biztosítani, mégpedig úgy, hogy az orvosok is jobban járjanak. Ezért a doktorok és az egészségügyi személyzet juttatásának 15 %-os emelését javasolja július elsejétől. Puskás Tivadar ettől eltérő nyilatkozatait politikai pánikkeltésnek nevezte a frakcióvezető. A szerződést az Országos Mentőszolgálattal, vagy azzal, aki a kívánt feltételek mellett vállalja az ellátást, megkötik - emelte ki Nemény András. Hozzátette: a kórházi bizottság jegyzőkönyvének tanúsága szerint a Markusovszky Kórház is vállalná a feladatot.