MNB
MNB - 2

Hírek

Elképzelt veszélyhelyzetekben teljesítettek a mentőcsoportok.

2019. szeptember 09., 15:04

Villámárvíz, földrengés, közúti baleset - különböző veszélyhelyzeteket szimuláltak a járási mentőcsoportok versenyén, amit negyedik alkalommal szervezett a katasztrófavédelmi igazgatóság a vépi mezőgazdasági szakgimnázium területén szombaton. A vetélkedés egyúttal rendszerben tartó gyakorlat is volt, több mint száz önkéntes adott számot felkészültségéről.

Elképzelt veszélyhelyzetekben teljesítettek a mentőcsoportok.

Sérült mentése alpintechnikával - ez volt a hét feladat egyike a versenyen.

"Oké, jó? Egy-két-há."

A mentést minél rövidebb idő alatt kellett szakszerűen elvégezni. A kőszegieknek sikerült.

"Jól vettétek észre, hogy milyen módon lehet átjuttatni őt ennek a medernek a partján, ez hibátlan volt, sérült behelyezése a mentőkosárba eredményes volt."

Az Írottkő Mentőcsoport 2013-ban alakult, most 24 tagjuk van. Többször részt vettek már éles bevetésen, például az öt évvel ezelőtti kőszegi villámárvíznél.

Iszak Péterné - tag, Írottkő Mentőcsoport
"Vannak köztünk egészségügyi vonalon dolgozók, mászaki mentők, rádiósunk is van, elejétől a végéig végig tudjuk vezetni egy katasztrófahelyzet megoldását."

Közúti balesetnél a sérültek mentése, elsősegélynyújtás, újraélesztés volt a feladat, és meg kellett nyugtatni a sokkos állapotban lévő utasokat.

"Milyen mentősök? Én nem látok itt mentőt."

Vasban egy megyei, hét járási és 27 települési mentőcsoport működik. Tagjaik olyan önkéntes civilek, akik veszélyhelyzetben riaszthatók. Előnyük a pontos helyismeret és a gyorsaság. Az idei év eddig nyugodtan telt, nem történt rendkívüli esemény.

Poór Balázs - megyei polgári védelmi főfelügyelő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Különböző katasztrófahelyzetben a mentésben segítséget tudnak nyújtani, elsősorban árvízi helyzetekről, villámárvízi helyzetekről beszélünk, amikor az adott településen gyorsan meg kell kezdeni a beavatkozást, a kármentesítést."

Villámárvíz sújtotta területen ideiglenes védmű építése - tavaly a Vadása-tavi gátszakadásnál élesben is teljesíteni kellett ezt a feladatot, ezúttal versenykörülmények között homokzsákoltak az önkéntesek időre.

Halvax Ágnes - tag, Borostyánkő Mentőcsoport
"Mindegyik zsákba normál körülmények között 3-4 lapát homokot teszünk, mivel most vizes volt a homok, csak kettővel tettünk. Fontos, hogy folyásirányba rakjuk szembe a homokzsákokat, kötésbe kell rakni, ezekre mind figyelni kell, máskülönben hasznotalan lenne a nyúlgát építése."

"Feszítsd meg a parthoz, Peti!"

A gyakorlatok és versenyek erősítik a csoporttagok egységét, az önkéntesek sok újat tanulhatnak, és a feladatok teljesítése során rögzülnek a szakszerű mentési technikák.

A versenyt az Őrség-Rába-Goricko Megyei Mentőcsoport nyerte, ők képviselhetik Vas megyét október 4-én és 5-én az országos szakmai megmérettetésen. A szombathelyi "Borostyánkő Járási Mentőcsoport" második, a vasvári "Hegyhát Járási Mentőcsoport" harmadik helyen végzett.