Hírek

Elkészült a Vas megyei múzeumok új raktárbázisának első üteme

2011. december 06., 16:26

Átadták a régészeti leletegyüttes tárolására szolgáló polcrendszert. 168 tonna műtárgy kapott helyet a Pásztor utcai létesítményben, amelyet három éve vásárolt meg a fenntartó megyei önkormányzat. A beruházás több évtizedre megoldja a helyhiányból adódó problémákat.

Elkészült a Vas megyei múzeumok új raktárbázisának első üteme

Egy több száz éves kályhacsempe gyűjtemény volt az utolsó műtárgyegyüttes, amit még a Szöllősi kastélyban tároltak. Tegnap ezt is autóra pakolták és elszállították a Savaria Múzeum munkatársai. Éveken át ebben az épületben, mostoha körülmények között raktározták a régészeti leleteket. A helyiségek most teljesen üresek, az épület eladó.

Kovács Ferenc - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Rajta van a megyei költségvetési listán mint eladandó épületegyüttes. Úgy tudom, múlt héten már jelentkezett egy érdeklődő, hogy megveszi-e vagy nem, nem tudjuk. Úgy gondolom meg kell találni a méltó funkciót, ez egy értékes műemlék, ami rekonstrukcióra szorul."

A Pásztor utcai raktárbázison korszerű, 21. századi körülmények között helyezték el a mintegy 18 ezer régészeti leletet. A 3000 m2-es csarnokban emeletes polcrendszert építettek, irodákat, mosó- és resaturátor helyiségeket alakítottak ki. A beruházás értéke mintegy 65 millió forint.

Dr. Kiss Péter - régész, Savaria Múzeum
"Itt folyik a teljes régészeti munka. A projektek szervezése, előkészítése, illetve a már beérkezett leletanyag tisztítása, mosása, savazása, majd restaurálása és raktározása."

A raktár kialakításának első üteme zárult le most. A bővítés folytatódik, hogy ide kerülhessen a többi múzeumi műtárgy is. A raktár nyitott lesz a látógatók és a kutatók előtt.

Dr. Nagy Zoltán - igazgató, Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"A történeti bútoroknak, a restaurátor műhelynek még ide kell kerülni, nem beszélve a néprajzi és történeti tárgyi anyagról. Ez kb. 40 millió forintos beruházást jelent, plusz még 23 millió a restaurátor műhely."

Már folyik a mintegy 250 m2-es, galériás látványtár kiépítése is. A 93 millió forintból, uniós támogatással megvalósuló beruházás révén olyan tér jön létre, ahol a nagyméretű tárgyakat, falfestményeket is be tudják mutatni. Iskolás csoportoknak múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak majd. Az átadás egy év múlva várható.