MNB - 2
MNB

Hírek

Elkészült az új transzformátor állomás a Kámoni Arborétum bejáratánál

2014. november 19., 16:59

Több lakó kifogásolta a régi állomás elhelyezését és az esztétikai állapotát. Sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen, itt elhangzott az is, hogy az áramszolgáltató további hasonló fejlesztéseket tervez Szombathelyen.

Elkészült az új transzformátor állomás a Kámoni Arborétum bejáratánál

2010-ben tett ígéretet a város arra, hogy a régi oszlop trafóállomást kicserélik. Az új áramelosztó elkészült, a beruházás összértéke meghaladta a 23 millió forintot.

Puskás Tivadar – polgármester
„Sokkal biztonságosabb lett, hiszen a vezetéket most földkábel formájában viszik el és nem sérülékeny légvezeték az, ami az áramot szolgáltatja erre a városrészre, mindenképpen a biztonságot szolgálja. Jóval esztétikusabb megjelenésében is, hiszen itt mögöttem látható ez az építmény, amely a transzformátort magába foglalja.”

A városrészről több lakossági bejelentés érkezett az áramelosztóval kapcsolatban.

Koczka Tibor - alpolgármester
„Ez a beruházás jó példa arra, hogy a lakosság észrevételei, kérései meghallgatásra kerülnek az önkormányzatnál. Jó példa arra, hogy az önkormányzat és egy szolgáltató, jelen esetben az áramszolgáltató jól tud együttműködni és úgy gondolom, hogy ezekből az együttműködésekből mindenki jól jön ki, jobb lesz a szolgáltatás és a lakókörnyezet.”

A szombathelyi önkormányzat kérésére a város és az E.ON együttműködésében az oszlop transzformátorállomást kompaktra cserélték. A vezeték átmérője a régihez képest 2,5szeresére nőtt, ezzel megnövekedett az áramelosztó teljesítménye is.

Vörös László – szombathelyi régióvezető, E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.
„3x95 négyzetmiliméteres keresztmetszetű volt, ami durván úgy 180 amperrel terhelhető, ez volt a maximális áram és ez 3x240-es keresztmetszetűre növekedett, ami gyakorlatilag 300 amperes átvivő képességet fog produkálni a számunkra.”

Az E.ON középtávú fejlesztési tervei közt szerepel még, hogy a város többi légvezetékes szakaszait is földkábelesre építik át. Ez a munka növeli a lakótelepek és a belváros áramellátását, valamint hosszú távon megnő a teljesítmény is.