Hírek

Elkészültek az új választási körzetek

2010. július 14., 15:43

80 ezer alá csökkent Szombathely lakosainak száma, így az őszi önkormányzati választások után mindenképpen kevesebben ültek volna a képviselőtestületben. Az új választójogi törvény miatt azonban tovább csökken a városatyák száma.

Elkészültek az új választási körzetek

Az érvényben lévő jogszabály alapján a 100 ezernél kisebb lélekszámú településeken 14 egyéni és 6 listás helyért szállhatnak harcba a jelöltek. Szombathely Megyei Jogú Város jegyzője elkészítette a választókörzetekhez tartozó utcák listáját.

Még csak egy ideiglenes térképen láthatóak az új körzethatárok, viszont az ezekhez tartozó utcák jegyzéke már tanulmányozható a város honlapján. A körzetek kialakítása Kaczmarski János jegyző feladata volt. A vonatkozó jogszabályok alapján a fő szempont az volt, hogy közel azonos lélekszámú körzeteket alakítsanak ki. Szombathelyen átlagban 5622 lakos jut egy területre.

Szele Györgyi - osztályvezető
"Földrajzilag, történelmileg, hagyományilag összetartozó településrészek egy körzethethez tartozzanak, ezt igyekeztünk figyelembe venni, amikor a körzethetárokat megállapítottuk."

Azért, hogy a most megállapított határok hosszabb távon kiállják az idő próbáját, a következő évek várható lakosságmozgását is figyelembe kellett venni. Az új körzethatárokkal szemben a törvény által biztosított határidőn belül nem érkezett kifogás a választási bizottsághoz, így az hatályba lépett. A hivatal munkatársai már dolgoznak az új térképen, ahol láthatóak lesznek a megváltozott körzethatárok. Hamarosan azt is közzéteszik, hogy mennyi kopogtatócédulát kell összegyűjteniük a polgármester- és képviselőjelölteknek, ha indulni szeretnének az őszi önkormányzati választásokon.