Hírek

Elkezdődnek a házszentelések

2020. január 08., 14:04

Január hatodikán - vízkereszt napján kezdődnek a házszentelések, amelyek során  a papok Krisztus áldását kérik az otthonokra. Az elkövetkezendő napokban az új évi szenteltvízből is vihetnek haza a hívek a templomból.

Elkezdődnek a házszentelések

“Békesség e háznak! És vele minden lakójának.”

Ezekkel a mondatokkal és énekkel kezdődik a házszentelés, a Varga-Szabó családnál, ahol a gyerekek is részt vesznek a szertartásban.

Varga-Szabó Annamária
“Bizony, a tavalyi évben, mikor első alkalommal járt nálunk József atya, akkor is már aktív részesei voltak a szertartás menetének, hiszen, ők is, kisfiam is olvasott szent leckét is, én magam is könyörgést is olvastam, a szentelt vizet is fogták, atyának a szenteltvíz hintőjét, bizony, ők is belenőnek ebbe a szokásba. És szeretném is, hogy tovább vigyék,  mikor őnekik is saját családjuk lesz.”

A közös ima és a ház helyiségeinek szenteltvízzel való meghintése után az ajtófélfára is felkerül az évszámmal keretbe foglalt három betű, a Christus Mansionem Benedicat!, azaz a "Krisztus áldja meg az otthont!" kifejezés rövidítése.

Horváth József -   pápai prelátus
“Az áldás, az Isten kegyelmének a kiáradása, arra a helyre, ahova ezt kérjük.Nem, mintha a jó Isten nem adná ezt a kegyelmet, de azért fontos az, hogy mi is kérjük a jó Istentől, Uram, áld meg ezt a házat, minden lakóját, hogy itt legyen kölcsönös szeretet, békesség, megértés, minden olyan dolog, ami igazán széppé és boldoggá teszi egy családnak az életét.”

Más értelmezések szerint, a három király, Gáspár, Menyhért, Boldizsár neveinek kezdőbetűit rejti a felirat, hiszen a három király járás is ehhez az időszakhoz köthető.

A hagyomány a fiatalok körében is egyre ismertebb hisz intézmények is kérhetik, az áldást, ahogy tette ezt a Premontrei Gimnázium is.

Hancz Gábor Tamás - nevelési igazgatóhelyettes, Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium
“Bármikor kérhetik, óvodák, iskolák, egyéb intézmények is a házi áldást, általában a plébániákban szokás, a helyi templomokban, egyházközségekben, ott lehet jelentkezni, hogy szeretnének ilyen lehetőséggel élni. Változó, hogy milyen gyakorisággal élnek ezzel. Vannak olyan közösségek, akik nagyon szívesen, minden évben van, ahol csak kivételesen, 5-6 évenként egyszer.”

A római katolikus egyháznak 2014 óta hivatalosan január 6-a a vízkereszt ünnepe, ami a karácsonyi ünnepkör zárása. Ezután kezdődik a farsangi időszak.