Hírek

Elkezdődött a gyógynövénygyűjtés szezonja

2019. május 09., 12:14

A szakemeberek arra figyelmeztetnek, hogy körültekintően szedjük a növényeket, mert a hasznosak sok esetben összekeverhetők a hasonló megjelenésű mérgező fajtákkal - de az sem mindegy, hol keressük a gyógynövényeket.

Elkezdődött a gyógynövénygyűjtés szezonja

“Amit gyűjtünk most: százszorszép, kerek repkény, gyermekláncfű, fehér árvacsalán, citromfű.”

Ezeket a növényeket a karitász ölbői telephelyén nagy mennyiségben termesztik. Az idei  csapadékos időjárás nem tesz jót a gyógynövényeknek.

Iszak Csilla - természetgyógyász
“Az idő nem nagyon kedvez most sajnos a gyógynövénygyűjtésnek, az esős időszak tulajdonképpen azt jelenti, hogy a növényeinket jóval hosszabb ideig kell szárítani, megvan az esély, hogy a gyógynövények ilyenkor berohadhatnak.”

Aki a növényeket nem ismeri elég alaposan, az könnyen összekeverheti őket: például a medvehagymának és az enyhén mérgező gyöngyvirágnak hasonló a levele - ez esetben a jellegzetes illat mutatja, hogy a jót választottuk.

“Átható fokhagymaillat. Megszagolod?”

Arra is vigyázni kell, hol szedjük a növényt: a szennyezett területeken olyan kemikáliák kerülhetnek bele, amelyek többet ártanak, mint amennyit a gyógynövény használhatna. Erről korábban kísérletet is végeztek a szakemberek.

Skribanek Anna - hab. főiskolai tanár, ELTE Savaria Egyetemi Központ
“Az Ady tér, illetve a város központi útjait néztük, illetve az arborétumban gyűjtöttünk, igazán jelentős különbség volt, mert napi 3-4 csésze hársfatea megoldotta volna az ólomszennyezésünket, az ugye nem túlságosan szerencsés, hogyha nem jó helyről gyűjtjük be.”

Az ólmozott benzin ugyan már eltűnt, de a korom és a por még mindig magas koncentrációjú lehet. (09:09) Egyszerűen ellenőrizhető: egy celluxdarabkát a növényre ragasztva majd azt (11:45-től) lehúzva róla - megtudjuk, hogy mennyi a rárakódott piszok.

“Egyrészt látjuk a levél mintázatát, szinte sejtek szintjéig, másrészt pedig ha összegyűjtötte a szennyeződést a felületen, akkor azt is lehet látni.”

A külső szennyeződésből pedig már  következtetni lehet a belső károsodásra is.