Hírek

Megújul a kámoni arborétum

2010. november 17., 16:51
Megkezdődött a kámoni arborétum felújítása. Több mint 21 ezer növényt ültetnek majd a kertben, építenek sziklakertet, utakat, információs táblákat helyeznek ki, és lesz parkoló, valamint egy látogatóközpont is. A növényzet megújítására közel 200 millió forintot nyert uniós forrásokból az arborétumot üzemeltető Sárvári Erdészeti Tudományos Intézet.
Megújul a kámoni arborétum


A sziklakert lesz az egyik újdonsága a kámoni arborétumnak. 100 m3 földet használtak fel a kialakítására és most ültetnek be több száz növényt. Ezek tavasztól őszig zöld, sárga, kék, piros és tarka színben virágoznak majd. Az arborétum megújításának egyik első lépéseként megritkították a növényzetet, kivágták a fákat. Ehhez októberben kapták meg az engedélyt az Őrségi Nemzeti Parktól és a Természetvédelmi Hatóságtól.

Azokat a fákat, amelyeket a vágáskor védeni kellett, nehogy megsérüljenek, sárga szalaggal kerítették körbe. Több mint 21 ezer darab új növényt ültetnek majd az arborétumba. Ebből 5 ezret már ki is telepítettek, de a többségüket tavasszal fogják majd. Többek között rododendronokat, fenyőket, magnóliákat, hibiszkuszokat, és régi, magyar nemesítésű fajtákat ültetnek majd.

Német Gábor szerint a látogatók egy teljesen megújult botanikai kertben tehetnek majd sétát néhány hónap múlva.

Németh Gábor, intézeti mérnök
"Radikális különbséget fog látni, mert teljesen meg lesz újítva az arborétum. A hagyományokat alapul véve, a legjobb, legszebb fajtákat próbáljk betelepíteni, amik az itteni klímát is jól bírják és 20-30-50 évig díszítsen."

Nemcsak a növényzet újul meg. Kicserélik a több évtizedes információs táblákat és az arborétum útjait is felújítják. Az átalakítás részeként parkoló valamint látogatóközpont is épül. A kertet őrzik is, hogy senki ne tegyen kárt a növényzetben.

A kámoni arborétum a felújítási munkák idejére, a következő hónapokban zárva tart. Március 1-jén nyitja meg újból kapuit, de akkor sem lesz minden rész látható, mivel lesz, ahol még dolgoznak a szakemberek. A kámoni arborétum felújítása a tervek szerint 2011 augusztus végére fejeződik be.