Hírek

Elkezdődött a Smidt Múzeum külső felújítása

2015. június 04., 17:34

Renoválják a homlokzatot, javítják a tetőt, cserélik az ereszcsatornákat. A munkálatok költségvetése közel 33,5 millió forint, amelyből 11,5 millió a Nemzeti Kulturális Alapból származik. A város és a múzeum vezetői sajtótájékoztatón ismertették a felújítás részleteit.

Elkezdődött a Smidt Múzeum külső felújítása

A Smidt Múzeum Szombathely egyik legrégibb műemlék épülete. 1772-ben Zichy Ferenc győri püspök itt alapította meg a város első gimnáziumát. Később helyet adott nyomdának, cserkészotthonnak, egyházi egyesületeknek is. 1971 óta múzeum, Smidt Lajos 40 ezer darabos helytörténeti gyűjteményének bemutatóhelye.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"Smidt Lajosnak a gyűjteménye az oktatást folytatja és mutatja meg gyerekeknek és felnőtteknek, és múzeumpedagógiai szempontból nagyon fontos a Smidt-gyűjtemény."

11,5 millió forint támogatást sikerült nyerni a Nemzeti Kulturális Alapból épületfelújításra, további 22 milliót az önkormányzat ad hozzá. Rendbe hozzák az épület külsejét, kijavítják és festik a homlokzatot, cserélik az ereszcsatornákat, felújítják a tetőt, visszabontják a rossz állapotú kéményeket. A kivitelezés májusban kezdődött.

Puskás Tivadar - polgármester
"Mindenképpen olyan épület, amit érdemes állagában megtartani illetve megszépíteni. Az egész Berzsenyi tér megújul, és a megújuláshoz hozzátartozik, hogy ez az épület szebb lesz, a renoválás megtörténik."

Takátsné Tenki Mária a belváros képviselőjeként azt emelte ki: egyre több műemlék épület újul meg, ami jelentősen javítja Szombathely városképét. 2016-ra a Szent Márton-terv keretében átalakul a Berzsenyi tér is, így a múzeum - amelynek külseje korábban sok látogatót elriasztott - végre méltó környezetben fogadhatja látogatóit.

Keppel Csilla - tagintézmény-vezető
"Szinkronba kerül a külső a belsővel, talán így turisztikailag is magasabb vonzerőt képezhet."

A Smidt Múzeum a munkálatok ideje alatt nem látogatható. A tervek szerint a felújítás október végére befejeződik.