Hírek

Elkezdték felszedni a római kori mozaikot

2018. március 09., 12:37

Elkezdődött Közép-Európa legnagyobb összefüggő mozaikpadlójának  látványos restaurációs munkálata. Most egy különleges eljárással felszedik a szemeket, a munkálatokkal várhatóan április elejére végeznek.

Elkezdték felszedni a római kori mozaikot

A tavaly nyári felszíni tisztításokat, majd a háromdimenziós fényképkészítést és dokumentálást követően újabb mérföldkőhöz érkezett a Romkert mozaikjának rekonstrukciója. A mögöttünk hagyott téli hónapokban a szárították a mozaikszemeket, pénteken pedig a szakemeberek elkezdték a felszedésüket.

Kőfalvi Vidor - restaurátor
"Gézzel több rétegben, ragasztóanyaggal leragasztjuk, ez egy jól bevált darab, mert elasztikus marad, és akár még felgöngyölítve is, mint a szőnyeget, mert engedi magát hajlítani."

A szakemberek szerint a mozaikat nem a szokványos, alapos technikával dolgozták ki a rómaiak, ami arra enged következtetni, hogy mindez inkább egy császári látogatást megelőző gyors munka eredménye. Ezen a területen már felszedték a restaurátorok a mozaikdarabot, aminek az alsó része így néz ki közelebbről.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"Ez az egész anyag átszállítódik a Pásztor utcába, ahol elkezdődik a kövek sótalanítása, tehát át lesznek mosva a kövek. Nem úgy kell elképzelni, hogy darabonként szétszedjük őket, hanem ezekben a blokkokban szépen ki lesznek mosva, kezelve és ezzel a konzerválásuk megtörténik."  

A felvételt követően a régészek nekilátnak a mintegy 200 négyzetméteres mozaik alatt még felfedezésre váró terület feltérképezéséhez. A munka befejeztével elbontják a több mint 70 éves védőépületet, hogy aztán mintegy 1,2 milliárd fontból újat emeljenek a visszahelyezett mozaik fölé.  

Puskás Tivadar - polgármester
"Az elképzelések és a tervek szerint ez a védőépület az eredeti nagyságot próbálja majd valahogy az ide látogatókban képzetként felidézni."

A tervek szerint várhatóan 2 év múlva fejeződik be a Romkert-mozaik és a hozzá tartozó védőépület teljes rekonstrukciója.