MNB - 2
MNB

Hírek

Ellenőrzés

2011. február 08., 14:11
A város összes iskolájában felmérik az épületek és a berendezések állapotát az oktatási bizottság kezdeményezésére. A baleseteket szeretnék megelőzni ezzel. A napokban egy budapesti iskolában súlyos baleset történt amiatt, mert leszakadt egy térelválasztó függöny a tornacsarnokban. A szakemberek szerint az iskolák nem tudnak elég pénzt fordítani karbantartásokra.
Ellenőrzés

A Simon István utcai iskola 2.b-s diákjai játszanak a tornaórán. A tornaterem hatalmas, és gyakran előfordul, hogy egy időben több osztálynak is tartanak itt órákat. Ilyenkor használják a térelválasztókat.

Kozma Zsoltné - testnevelő tanár
"Így megoldható, ha a térelválasztók levannak engedve, hogy a két- három osztály nyugodt körülmények között tud akár egy labdás feladatot, akár mást is megcsinálni."

Két ember együtt tudja csak leengedni a térelválasztókat. Naponta 5-10 alkalommal is használják őket, ezt már Fazekas Gábor mondja, aki hozzáteszi: több mint 20 éves a szerkezet. Egy céggel van szerződésük, aki folyamatosan ellenőrzi ezeket.

Fazekas Gábor - intézményegység vezető, Savaria Ifjúsági Centrum
"Negyedévente kijönnek és ellenőrzik ezeket az eszközöket, azok műszaki állapotát illetve ha bármi meghibásodás van akkor javítják."

A Dési-iskola tornacsarnokában egy mechanikus szerkezettel oldották meg a térelválasztást. 1.5 éve újították fel a tornacsarnokot, akkor vizsgálták a elválasztó függönyt és annak tartószerkezetét is. Ám ehhez is más iskolától kellett megfelelő magasságú állványt kölcsönkérniük. Az igazgató azt mondja: az iskola nem tud külsős céget megfizetni a folyamatos karbantartásra. Soronkívüli ellenőrzést nem terveznek.

Kiss Péter - igazgató, Dési Huber István Általános Iskola
"Az iskolnak van egy karbantartója, aki mindig ellenőrzi. És mivel ez egy mechanikus szerkezet, ő ezt folyamatosan ellenőrzi."

Az Oktatási Bizottság kezdeményezni fogja a szombathelyiközoktatási intézmények állapotfelmérését, mondja Rettegi Attila. A balesetveszélyes helyzeteket, körülményeket szeretnék megszüntetni.

Rettegi Attila - elnök, Oktatási Bizottság
"Sereg olyan probléma lehet, ahol akár az épülettek, akár a mennyezettel gond lehet. Bár szoktunk ilyet csinálni minden évben, ez az eset rávilágít arra, hogy ez most szükséges lenne egy állapotfelmérés, hogy a hasonló eseteket elkerüljük."

A szombathelyi iskoláknak évente, a felújítási alappal együtt, mintegy 200 millió forint áll rendelkezésükre karbantartásokra. Szakemberek szerint pályázati pénzek segíthetnek még az intézményeknek fejlesztéseket végrehajtani.