Hírek

Ellenőrzések a fűtési szenzonban

2014. október 30., 13:18

A fűtési szezon nem csak az otthon melegét tartogatja számunkra, hanem veszélyeket is. Ebben az évben eddig 11 szén-monoxid mérgezéses eset volt Szombathely és térségében – tájékoztatott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A füstelvezetőket évente kötelező megvizsgáltatni.

Ellenőrzések a fűtési szenzonban

A katasztrófavédelem a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ennek keretében figyelemfelhívó akciókat, tájékoztatókat szerveztek. A legnagyobb ellenség a szén-monoxid, egy színtelen, szagtalan gáz, ezért célszerű a lakásban szén-monoxid jelzőt tartani.

Roboz József – tűzoltó alezredes, szolgálatvezető, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztály szolgálatvezetője
„Nagyon nehéz felismerni, különféle tünetei vannak, hányinger, fejfájás, szédülés, émelygés. Ez nyílt égésterű tüzelő fűtőberendezésekben, gáztüzelő berendezéseknél keletkezik elsősorban, de előfordulhat szilárd tüzelésű berendezéseknél tökéletlen égéstermék visszaáramlásnál.”

A kéményseprés kötelező közszolgáltatás. A fűtési szezon kezdetén  felkeresik a háztartásokat és ellenőrzik a  gáz- és szilárd tüzelésű kazánok kéményeit is. Ahol eltömődés, dugulás tapasztalható, azt megszüntetik. A szolgáltatás jogszabályi háttere jövő évtől változik.

Tóth Lajos – műszaki igazgató, Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft.
2015. január 1-től a kéményseprő bérlő közszolgáltató minden dolgozójánál kéményellenőrzés során egy szén-monoxid érzékelő műszerrel kell, hogy rendelkezzen s azt használni kell, persze ennek nyilván megvannak a bizonyos esetei.”

A kéményseprők a vizsgálat során bekapcsolják a tüzelésű-berendezéseket és a közelükben műszerrel megmérik a légtérben lévő szén-monoxid koncentrációt. Érdemes tehát leellenőriztetni a fűtőberendezéseket, hiszen az alapos, szakszerű vizsgálat életeket menthet.