Hírek

Ellenőrzik a horgászokat

2014. október 29., 15:02

A hatékony ellenőrzésnek köszönhetően csökken a horgászati szabálysértések száma a megyében. A pecások egymásra is figyelnek, és ha kihágást tapasztalnak, jelzik az egyesületnek. Több mint negyven halőr dolgozik a vasi vizeken. Idén eddig 60 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

Ellenőrzik a horgászokat

"Üdvözlöm, sikerült valamit? Még nem."

Személyes okmányokat, horgászengedélyt, fogási naplót ellenőriz Fördős István halőr a Csónakázó-tónál. Feri bácsi papírjai rendben vannak. Hosszú évek óta horgászik, törzshelye is van a parton. Úgy véli, fontos, hogy a szabályokat betartsák, és a pecások egymásra is figyeljenek.

"Méreten alulit eltesz, vagy a mennyiségi korlátozást nem tartja be, azt szóvá kell tenni. Közös érdek."

A vasi vizeken a hét rendészeti vizsgával rendelkező halőr mellett 36 társadalmi halőr is dolgozik. Naponta 40-50 főt ellenőriznek. A leggyakoribb szabálysértések évek óta ugyanazok.

Fördős István - halászati őr, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Nincsenek hivatalos horgászati okmányok, hiányoznak a személyazonosító okmányok, illetve több botos horgászat vagy jogtalan halelvitel, magyarul lopás."

Etikai vétségért, például szemetelésért, vagy a kifogott hallal való kíméletlen bánásmód miatt a helyszínen figyelmeztetik a horgászt. A szövetség a rendőrséggel is együttműködik a vasi vizek halállományának megőrzése és védelme érdekében. Csoportos ellenőrzéseket is tartanak.

"A rendőrséggel napi kapcsolatot tartunk, jó az együttműködésünk. Ha nem tudjuk beazonosítani a személyt, a rendőrség a segítségünkre siet."

A horgászati főszezon a hideg idő beálltával véget ért. Most főként azok próbálnak szerencsét, akik ragadozó halat, például süllőt szeretnének fogni.