Hírek

Ellenőrzik a szórakozóhelyeket

2011. január 18., 16:16

Szigorúbban ellenőrzik a szombathelyi szórakozóhelyeket, discokat. A hétvégi budapesti tragédia kapcsán a tűzoltók a következő hónapokban elsősorban azt vizsgálják majd, hogy vészhelyzet esetén biztonságosan ki lehet-e üríteni a létesítményeket.

Ellenőrzik a szórakozóhelyeket

" Ezek a rajzok azt tartalmazzák, hogy melyik kijáraton egyszerre mennyi fő tud távozni."

A Sportház kiürítési tervét mutatja Grünwald Stefánia, az Agora igazgatója. Azt mondja: ha baj van, 5 perc alatt mindenki eltudja hagyni a létesítményt. A földszinten és a karzaton is több vészkijáraton lehet menekülni. Az igazgató azt mondja: ha bérbeadják a Sportházat, előírják, hogy a rendezvényre mennyi a minimális biztonsági létszám és azt is kikötik, hány főt engedhetnek be a szervezők.

Grünwald Stefánia - igazgató , AGORA

"Még aznap este, amikor ezt láttam a Híradóban, gondolkodtam, hogy sos-ben végig kellene nézni nálunk, hogy milyen utasítások, előírások léteznek a rendezvényekre vonatkozóan. Reggel összeültünk a kollégákkal, végigbeszéltük. Fél órán belül pedig jön az ügyvéd, akivel a terembérleti szerződést fogjuk szigorítani. "

Vannak olyanok, akik a szombathelyi szórakozóhelyekre is panaszkodnak.

Csanádi Veronika

"Szerintem túl sok embert engednek be itt és nem lehet úgy érezni magunkat, amiért jövünk."

Schillinger Zsanett

"Nemcsak itt Szombathelyen, hanem mindenhol elmondható, hogy nem mindig ügyelnek arra, hogy mennyi embert engednek be. Egypár helyen azt nézik, hogy a bevétel jobb legyen. Bármi előfordulhat."

A tűzoltók mostantól szigorúbban ellenőrzik a szórakozóhelyeket - mondja Roboz József. A városban 15-16 zenés, táncos szórakozóhelyről, discoról tudnak. Februárban kezdik a vizsgálatokat.

Roboz József - százados, tűzmegelőzési kiemelet főelőadó

"Kiemelten a tűzriadóterv, a menekülési lehetőségekre, a kiürítési számokra koncentrálunk. És ezeket fogjuk ellenőrizi."

2009-ig az önkormányzat csak annak adott működési engedélyt, aki a szükséges hatósági engedélyeket már beszerezte, mondja Bognár Judit. Ez megszűnt, most utólag ellenőrzik a vállakozásokat.

Dr. Bognár Judit - irodavezető, Igazgatási Iroda

"Engedélybe kellene nekünk foglalni azokat az előírásokat, ahogy az korábban is lehetőségünkbe állt, hogy amit mi határozatban előírunk, arra tudjuk kötelezni az üzemeltetőt ennek betartására. Ez jelenleg lehetetlen. Ezért az adott szakhatóságonak maguknak kell a szakági előírások betartását ellenőrizni."

A héten a polgármester is egyeztető ülést kezdeményez a mentők, tűzoltók, katasztrófavédők és a rendőrök képviselőivel.

Telefonnál: dr. Puskás Tivadar - polgármester

"Azt igyekszünk megnézni, hogy városában lévő diszkók, illetve a fiatalokat mozgató tömegrendezvényi helyek megfelelően biztonságosak-e."

Az egyeztető ülést csütörtökön tartják.