Hírek

Elmeséljük, megmutatjuk, elkészítjük!

2014. július 23., 17:49

Ez a mottója a Smidt Múzeum generációs élménynapjának, amelyet másodszor rendeztek meg. Elsősorban nagyszülőket és unokákat várnak kézműves foglalkozásokkal, tárlatvezetéssel. A programot a Smidt Múzeumért Alapítvány kezdeményezte.

Elmeséljük, megmutatjuk, elkészítjük!

Katonai kürtjelekkel is megismerkedhettek a gyerekek a szerdai élménynapon. Tóth Tamás az 1848-as szabadságharc kapcsán mesélt a korabeli hadviselésről és a huszárokról. Ezen kívül papírszínházi előadás szólt a múzeumalapító Smidt Lajos gyermekkoráról.

"Édesanyját azzal is rémisztgette a kis Lajoska, hogy befutott a konflisok közé."

A gyerekek a képtár nyári napközis táborának résztvevői, akik a művészeti programok szünetében nagy kedvvel jöttek a Smidt Múzeumba.

Szabó Panna
"Sok érdekes van, kardok, régi csontok."

Skrutl Mathias
"Én asszem három múzeumban jártam már, és tetszettek."

"Itt van az a címeres emlékpohár, amit a nagynénjétől begyűjtött."

A gyerekek a tárlatvezetésen közelről is megnézhették a kiállított tárgyakat, és sok érdekességet megtudhattak róluk. A római kortól a barokkig az egész történelmet áttekintették. A program ötletgazdája a Smidt Múzeumért Alapítvány.

Tóth Tamás - tárlatvezető, Smidt Múzeum
"2007 óta segítjük a múzeum munkáját, a tárgyi és szellemi értékek megismertetését, a kulturális célú munka segítését. Idén a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatával indítottunk el programokat."

Augusztus 6-án is tartanak élménynapot a Smidt Múzeumban, ahol egyebek között a keresztszemes hímzést, a pelenkaöltést és a gipszöntést is ki lehet próbálni.