Hírek

Előadás az év élőlényeiről

2019. március 05., 14:50

Havasi cincér, vörösszárnyú keszeg, bronzos vargánya - a 2019-es év élőlényeiről szervezett előadóülést az akadémia Vas Megyei Tudományos Testülete és a Savaria Múzeum. Az érdeklődők nyolc állat- és növényfajról hallhattak, amelyekre különleges figyelem irányul ebben az esztendőben.

Előadás az év élőlényeiről

40 éve választ a madártani egyesület év madarát, 2011 óta a természetkedvelők szavazhatnak az interneten három-három jelöltre. A későbbiekben mások is csatlakoztak hozzá: most már több éve rovart, halat, emlőst, hüllőt, gombát, vadvirágot, fát is választanak. A kampány célja, hogy széles körben ismertté tegye az egyes fajokat, felhívja a figyelmet környezetünk és a veszélyeztetett élőlények védelmére.

Vig Károly - tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"Ténylegesen eléri azt a célját, hogy egy-két fajon keresztül egy kicsit az állatvilág más csoportjaira is ráirányítsuk a figyelmet, az emberek érdeklődjenek, utánanézzenek, olvasgassanak, még ha csak neten, akkor is. Kicsit talán formálódik a gondolatvilágunk, az életmódunk, picit hozzájárul ez is, hogy megvédjük a körülöttünk lévő élővilágot."

Az előadóülés résztvevőit Fodor István tankerületi igazgató köszöntötte, aki elmondta: elsősorban a fiatal korosztály körében kell a természet tiszteletét és szeretetét megszilárdítani. 2019-ben az év madara a sekély vizek környékén fészkelő gólyatöcs, az év emlőse a rejtőzködő életet élő európai hiúz, az év rovara a színpompás havasi cincér, az év kétéltűje a fokozottan védett foltos szalamandra, míg az év hala a vörösszárnyú keszeg lett.

Szinetár Csaba - zoológus, főiskolai tanár, ELTE-SEK
"Az ember által régóta hasznosított, kedvelt halfajról van szó, sokan szépsége miatt is, a horgászoknak az első lépést a vízpart szeretete felé egy pirosszárnyú keszeg zsákmányolása teremti meg."

A sajmeggyet választották az év fájává, a magyar zergevirágot az év vadvirágává, míg a bronzos vargányát az év gombájává.