Hírek

Előadások a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

2017. november 16., 16:33

Három autodidakta ornitológusról és szakmai eredményeikről tartottak előadást a Savaria Múzeumban a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. A tudományos ülésen elsősorban muzeológusok és a természettudományban jártas szakemberek vettek részt.

Előadások a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

“Ezzel az előadássorozattal is megpróbálunk hozzájárulni ahhoz, hogy az új típusú gondolat- és szemléletmódhoz, ami a múzeumi munkánkat is a jövőtől át fogja hatni, nevezetesen a kulturáli alapellátásban való részvétel!”

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese azt a rendezvényt, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiával közösen szerveztek, “Emberközpontú tudomány” mottóval. Most elsőként az egykori molnaszecsődi körjegyző, Molnár Lajos több száz preparátumáról, madártojás gyűjteményéről hallhatott a szakértő közönség. A tudományos ülésen Almásy Györgyről és Bechtold Istvánról is beszéltek a muzeológusok.

Markovics Tibor - igazgató, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
“Ő talán annak a triumvirátusnak, Herman Ottónak, Chernel Istvánnak és ugye Bechtold Istvánnak a harmadik tagja, aki legkevésbé ismert, hiszen egy tragiskus sorsú ember, a II. Világháború a tanulmányait lehetetlené tette, félbeszakította, és tulajdonképpen egész életében egy gyárban kellett dolgoznia, és ezek mellett szabadidejét a környezetvédelemre, természetvédelemre és a természettudományokra szentelve végezte a munkáját.”

Több évtizedig működött szülővárosában. Napjaink önkéntes madarászai, állatvédői Vas megyében egyetlen helyre, a kőszegi Chernel-kertbe vihetik a sérült madarakat.

Harsányi Krisztián - osztályvezető, ŐNP - Bechtold István Látogatóközpont
“Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kőszegi osztályának egyik fő feladata a Vas megyében kézre került sérült, vagy elárvult madaraknak a megsegítése, vadmadarakról van szó. Amennyiben valaki ilyen madarat talál, nyugodtan fordulhat hozzánk, honlapunkon megtalálható egy olyan telefonszám, amelyet felhívva a hét minden napján elérhetőek vagyunk.”

A madárkórház bemutatóhelyként is funkcionál: azokat a madarakat, amelyeket nem lehet visszaengedni a természetbe, megtekinthetik a látogatók. Nyitvatartási időben -  előzetes megbeszélés szerint - az iskolai csoportoknak bemutatót, előadást is tartanak a központ munkatársai.