MNB
MNB - 2

Hírek

Előadások az áldozatvédelemről

2018. június 19., 14:54

Változott a polgári perrendtartásról szóló törvény, és a büntetőeljárások jogszabályában is módosítások készülnek. Ezek részleteiről tanácskoztak a Szombathelyi Törvényszéken szakemberek, akik az áldozatvédelemmel kapcsolatos tudnivalókról tartottak előadásokat.

Előadások az áldozatvédelemről

Érzékenyebb, az eljárásokban részt vevő érintettek sajátos szükségleteit jobban szem előtt tartó igazságszolgáltatás működtetése a hazai törvénykezés célja. Erről cserélték ki tapasztalataikat Szombathelyen a házigazdákkal zalaegerszegi és osztrák szakemberek.

Andor Szabolcs - elnök, Szombathelyi Törvényszék
“Néha hajlamosak vagyunk az igazságszolgáltatást pusztán mennyiségi, minőségi mutatókkal mérni. És sosem szabad elfelejteni, hogy az ítélkezési munkának az eredője és célja az emberek szolgálata. Egy empatikus hozzáállást vár a társadalom is, és mi is a kollégáktól.”

Ehhez igazodik a küszöbön álló új büntetőeljárásról szóló törvény, amely július elsejével lép hatályba Magyarországon. A különleges bánásmód szabályaival kapcsolatban lényeges változás lesz, hogy nemcsak a sértettet, hanem a tanút, sőt bizonyos esetekben a 18 év alatti terhelt személy is megilleti a különleges bánásmód. Sokak által várt fejlemény, hogy átalakul, és kíméletesebbé válik a szexuális bűncselekmények 12 év alatti áldozatainak meghallgatása.

Rácz József - kollégiumvezető, Szombathelyi Törvényszék
“Eddig ezeket a kiskorú sértetteket a nyomozási bíró hallgatta meg a nyomozás során, most viszont az új törvény a nyomozási bírónak mindenfajta bizonyítással kapcsolatos hatáskörét megszüntette, ezt is. Tehát a kiskorú sértetteket már nem a nyomozási bíró fogja meghallgatni, hanem a nyomozóhatóság által arra úgymond rendszeresített személyek, tehát akár pszichológust is be lehet majd vonni a kiskorú szexuális erőszak sértettjének a meghallgatása során.”

Erről, valamint a nemrég létrehozott szombathelyi áldozatsegítő központ tapasztalatairól is szó esett az igazságszolgáltatás idei aktualitásait ismertető értekezleten.