Hírek

Előadások, könyvbemutatók után díszoklevelek átadása is része volt a XXVI. Pátria Napnak

2019. november 19., 14:54

A Vas Megyei Honismereti Egyesület tagjai évről évre ezen az ünnepségen mutatják be az egész éves tevékenységük eredményeit.

Előadások, könyvbemutatók után díszoklevelek átadása is része volt a XXVI. Pátria Napnak

A Savaria Múzeum dísztermében több tucatnyi helytörténeti kutató gyűlt össze: ez az év legfontosabb eseménye a Vas Megyei Honismereti Egyesület számára. A Megyei Pátria Napon összegzik eredményeiket.

Zsámboki Árpád - elnök, Vas Megyei Honismereti Egyesület
“Ilyenkor az egyesületi tagok, akik kutatnak, publikálnak, ők szeretnék a friss szellemi termésüket bemutatni, nemcsak önállóan elkészített, hanem alamiben közreműködtek, tehát egy fontos helytörténeti kutatásban jelen vannak, és ez mindig annak a szemléje.”

A többi között Répcelak monográfiáját is bemutatta a város polgármestere,(11:46)Szabó József. A kiadványok között szerepel négy körmendi kötet, amelyeket a várossá nyilvánítás 775. évfordulójára készítettek. A már ismert szombathelyi kiadványokat is szívesen forgatták a honismereti egyesület tagjai.

Csapláros Andrea - múzeumigazgató, Savaria Múzeum
“Rendkívül fontosak a múzeum számára, ugyanis rendkívül sok kutató érkezik az ő körükből, akik mind a történelmi anyagainkat, néprajzi anyagainakt és a régészeti anyagainkat is kutatják, és azok a tanulmányok, amelyeket az ő köteteikben lehet ismerni, a Vasi Honismerti Értesítőben, azoknak azért nagy része a múzeumi anyagokból vannak és nekünk meg fontosak, hogy ezek az anyagok feldolgozásra kerüljenek, és ne csak porosodjanak valahol a polcokon.”

Ebben az évben a (18:32)Szülőföldért díszoklevelet a fiatalok körében végzett mozgósító tevékenységéért Tóth Kálmán múzeumpedagógus, és munkásságáért (18:07)Vörös Ottó nyelvész érdemelte ki.

Vörös Ottó - nyelvész professzor
“Azt, amit hosszú életemben összeszedtem tudást, talán most vissza tudom adni azoknak, akik kibocsátottak engem, az őrségi falusi embereknek, meg Vas megye minden olyan érdeklődőjének, és ezért is vállalok ilyen honismerti előadásokat, mert a nyugdíjas kor akkor lehet hosszú, ha az embr szellemileg is karban tartja magát.”

A XXVI. Megyei Pátria Nap nyitóelőadásában Csapláros Andrea a digitalizációról, illetve az összegyűjtött anyag megőrzéséről beszélt az ünnepség résztvevőinek.