Hírek

Előadássorozat a klímaváltozásról

2019. augusztus 16., 14:10

A globális felmelegedés ténye nem vitatható és a folyamat egyre gyorsul - ám van időnk és lehetőségünk a megoldásokat megkeresni. Minderről a Kámoni Arborétumban volt szó, ahol előadássorozat kezdődött a klímaváltozásról. A szervezők szándéka a tényszerű tájékoztatás mellett az is, hogy bemutassák az agráriumért felelős kutatóintézet e téren elért eredményeit.

Előadássorozat a klímaváltozásról

Irgalmatlan mennyiségű fát kell elültetnünk ahhoz, hogy megállítsuk a folyamatos felmelegedést, ami hosszú távon klímakatasztrófához vezet - ennek a gondolatnak a jegyében indult el nemrég a 10 millió fa elnevezésű mozgalom - facebook-oldalának egy hónap alatt 26 ezer követője lett. Hasonló, jószándékú kezdeményezésből több is van, higgadt, tényszerű tájékoztatásból azonban kevés. Ezen szeretne változtatni a Jövőnk múlik rajta címmel indított előadássorozat a Kámoni Arborétumban.  

Borovics Attila intézetigazgató, NAIK Erdészeti Tudományos Intézet
Ültessünk fát, ez valóban hasznos és a magyar társadalom érdekét szolgálja, de ha már fát ültetünk, akkor vegyük igénybe az ezzel foglalkozó szakértők tudását is. Én ezt az üzenetet szeretném ma itt átadni, hogy nem kell pánikot kelteni, igen, tudunk segíteni,  akár faültetéssel is, de ezt bizonyos szabályok betartásával, bizonyos szakmák segítségével kell végrehajtani. 03:30

Az előadássorozatot az izraeli természetvédelmi hatóság biztonsági szakértője indította. Hangsúlyozta, ő maga nem klimatológus, de az ENSZ szakértői testületének adataira támaszkodva igyekszik megérteni a globális felmelegedést és azt keresi, van-e ráhatásunk a folyamatokra. Robert C. Castel szerint a klímaváltozás ugyan az egész emberiséget foglalkoztatja, de az ehhez kapcsolódó bűntudat a nyugati civilizáción kívül sehol nincs jelen.  

Robert C. Castel nemzetbiztonsági szakértő, Israel Democracy Institute
Van egy pragmatikus hozzáálllás egy pragmatikus problémához. A vízgazdálkodásnak a hatékonyságát növelni kell, a tengervíz lepárlásával, a szennyvíz újrahasznosításával, fejlett technológiák alkalmazásával, a takarékosság előmozdításával, ezek azok a dolgok, amikkel foglalkoznak és kevésbé a dolognak a morális, erkölcsi aspektusaival. 07:07

A biztonsági szakértő arról a közvélekedésről is beszélt, hogy a jelenlegi közel-keleti káosz és Szíria összeomlása valójában a klímaváltozás hatásaival, így például az évekig tartó aszállyal magyarázható-e. Mint mondta, a belső migráció és a polgárháború hátterében inkább vallási és etnikai konfliktusok állnak.