MNB - 2
MNB

Hírek

Előkészítő ülések a bíróságokon

2018. szeptember 19., 14:07

A júliustól hatályos új büntetőeljárási törvény új lehetőséget vezetett be a bírósági eljárás folyamatában. Eszerint az úgynevezett előkészítő ülésen azonnali ítélet születhet, ha a vádlott beismeri bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról. A Szombathelyi Törvényszéken annak a három vádlottnak ügyében tartottak előkészítő ülést, akik a vád szerint csicskáztatták, kínozták, végül megölték társukat.

Előkészítő ülések a bíróságokon

Vezetőszáron, lábbilincsben kísérték be a tárgyalóterembe a fegyőrök a három fogvatartottat. A vádirat szerint a három férfi tavaly április végétől május közepéig először csak csicskáztatta, majd súlyosan bántalmazta, sőt kínozta zárkatársát. Az ügyész hosszan sorolta, mit műveltek a férfival, aki minderről nem mert szólni az őröknek.

A halált megelőző időszakban elsőrendű vádlott arra kényszerítette a sértettet, hogy a felmosófej cipőfűző vastagságú szálait megegye. 11.49

A férfi végül belehalt a súlyos bántalmazások sorozatába. A vádlottak a nyomozás során nem tettek vallomást. Júliustól hatályos az új büntetőeljárási törvény, ennek értelmében tartottak ügyükben előkészítő ülést.

Rácz József – kollégiumvezető bíró, Szombathelyi Törvényszék
Mondhatja azt, hogy beismerem, lemondok a tárgyalásról és itt azonnal befejezzük az ügyet. Figyelmeztetem arra, hogy a bűnösség beismerésére vonatkozó nyilatkozatát elfogadja, akkor a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálja. 21.48

A bíró a fogvatartottakkal külön-külön ismertette az eljárási rendet, a jogaikat és lehetőségeiket az előkészítő ülésen, amelyen különös kegyetlenséggel elkövetett kényszerítés, súlyos testi sértés és emberölés a vád.

Ezekben a bűncselekményekben a bűnösségét elismeri-e? Nem. Nem ismeri el. 53.12

Mivel az előkészítő ülésen a vádlottak nem ismerték be, hogy ők követték el a bűncselekményeket, az eljárás október végén tárgyalással folytatódik.

Szele Adrienn – ügyész, Vas Megyei Főügyészség
A Vas Megyei Főügyészség mindhárom vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta, mivel a vádlottak a vád szerint a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben ölték meg fogvatartott társukat.

A harmadrendű vádlott korábbi bűncselekményéért kapott többéves büntetéséből éppen szeptember 20-án szabadult volna. Ügyészi indítványra a bíróság elrendelte a letartóztatását, így mindhárman rács mögött maradnak.