Hírek

Elöregedett a mentők gépjárműparkja

2010. október 08., 07:49
Kétszázötven új mentőautóra lenne szüksége az Országos Mentőszolgálatnak. Jövő évtől ugyanis ennyi jármű tölti be a tíz éves kort, így nem használhatják őket tovább a napi munkában. Egyebek mellett erről is szó esett azon a szakmai konferencián, amelyet Bükön rendeztek meg, idén már tizenhatodik alkalommal.
Elöregedett a mentők gépjárműparkja

Az ország minden részéből érkezett vendégek a legmodernebb mentéstechnikai eszközökkel is megismerkedhetnek a ma kezdődött Őszi Szimpóziumon. A fő hangsúly azonban a szakmai előadásokon és mentőszolgálat munkájának értékelésén volt. A szolgálat anyagi helyzete stabil, a megoldandó problémákat a szervezet vezetői már jelezték a kormány felé - mondták. Elhangzott az is: az országos mentőszolgálat uniós színvonalon működik.

Dr. Mártai István főigazgató, Országos Mentőszolgálat
"Egységes szakmai szemléletünk, tevékenységünk minősége, vizsgálati eszközeink, tapasztalatunk európai színvonalú és példaértékű lehet."

Mindezek mellett a mentős szakma komoly problémákkal is küzd. Jelentős a munkaerő elvándorlás és a mentőállomások többsége felújításra szorul. A legnagyobb gondot azonban a járműpark elöregedése okozza. Januártól 250 kocsit kell kivonni a napi munkából, mert elérik a 10 éves kort, efölött pedig már nem vehetnek részt a mentésben. A regionális szervezet vezetője azt mondja, a három nyugat-dunántúli megyében közel 80 mentőautó teljesít szolgálatot, többségük már rengeteget futott, 15-öt  sürgősen le kell cserélni.

Dr. Puskás Tivadar vezető, Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet
"A járműpark gondjai itt a nyugat-dunántúli régióban ugyanúgy jelentkeznek, a tartalékautók száma minimális."

A mentőszervezet ígéretet kapott a kormánytól, hogy a nagyjából négymilliárd forint értékű járműcsere rövidesen elkezdődhet. Uniós pályázatokat is kiírtak a gépkocsipark és a mentőállomások felújítására. Ezek a projektek azonban egyelőre még nem indultak el.