Hírek

Előtérben a helyi előállítású termékek

2011. január 11., 17:52
Új kiadványokat jelentetett meg a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Burgenlandi Gazdasági Kamarával közösen. Ezekben nemcsak a határtérség értékeit mutatják be, hanem programcsomagokat is összeállítottak a térségbe látogatóknak. Szakemberek szerint fontos, hogy a helyi termékeket is egyre jobban megismerjék a vendégek.
Előtérben a helyi előállítású termékek

Az egyik felsőcsatári fogadóban, helyi különlegességként, kizárólag vaskeresztesi bort szolgálnak fel a vendégeknek. Az étlapon pedig nemcsak vasi, hanem például horvát nemzetiségi ételek is szerepelnek. A tulajdonos azt mondja: a turisták keresik a helyi specialitásokat, ennek megfelelően alakítják majd át az étlapot is. 

Pezenhoffer Vera - tulajdonos, Pezi Fogadó
"A helyi ételkülönlegességeket, borokat részesítik előnyben. Inkább olyan ételeket fogyasztanak szívesen, amit csak itt ezen a településen kóstolhatnak meg. Nem ehetnek az ország másik végén hasonló ízvilágú ételt."


Pezenhoffer Vera elmondta: gondolkodnak abban is, hogy a jövőben egyre inkább a helyi termelőktől vásárolnak majd alapanyagokat. Jogszabályi változások is ösztönzik ezeket a lépéseket, hangzott el turisztikai szakembereknek tartott konferencián Bükön.

Majthényi László -alelnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Ilyen módon új vállakozások jöhetnek létre. Például egy jól prosperáló étterem vonzáskörzetében el lehet érni, hogy a helyi, házilag elkészített alapanyagok vagy feldolgozott alapanyagok bemenjenek a konyhára."


Csak a helyi bor-és ételkülönlegességek miatt azonban nem jönnek turisták a megyébe, hangzott el a konferencián. Szükség van olyan programokra, amik vonzerőt jelentenek az emberek, családok, üzletemberek számára. Ezért a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Osztrák Gazdasági Kamarával együttműködve, Burgenland és Nyugat-Magyarország értékeit, turisztikai szolgáltatásait bemutató kiadványokat jelentetett meg.

Kiss Sándor - főtitkár, VMKIK
"Természeti értékekről, aktív turizmusról, szakrális emlékekről van ebben szó. Ez olyan formában jelenik meg, amely 4-5-6 napos kínálatot adnak a turisták részére."


Sikeresen pályázott a kamara, szlovén partnerekkel együttműködve, a határtérség gasztronómiai különlegességeinek bemutatására is. 3 éven keresztül dolgoznak majd a szlovén és magyar szakemberek a vendéglátóhelyek kínálatfejlesztésén, a helyi előállítású termékek minél szélesebb körű bevonásán, a tradícionális temrékek és régi receptek begyűjtésén.