Hírek

Elsőként a turizmust érte el a koronavírus-járvány hatása a gazdasági szereplők közül

2020. március 17., 18:24

A Szombathelyen működő hotelek, utazási irodák abban bíznak: a nehézségek átmenetiek, és a nyárra rendeződik a helyzetük.

Elsőként  a turizmust érte el a koronavírus-járvány hatása a gazdasági szereplők közül

Ebben a belvárosi szállodában már csak néhány vendég tartózkodik, jelenleg 20 százalékos kihasználtsággal működnek. A hotelben jellemzően külföldi üzletembereket fogadnak, akik most sorra mondják le foglalásaikat.

Tóth Eszter - szállodaigazgató, Artis Boutique Hotel
Ezt igazából február végéig még annyira nem is érzékeltük, akkor még nem volt olyan nagy a visszesés, március első hetétől viszont tömeges lemondások érkeztek, és érkeznek folyamatosan azóta is. Végül is mi úgy tudjuk, hogy a cégek kivétel nélkül mindenkinek megtiltották az utazást. 00:43

A szállodában abban bíznak, hogy a vendégek csak elhalasztják útjaikat, és később, ha normalizálódik a helyzet, újra jelentkeznek. Addig, amíg egy vendégük is van, nem zárnak be, de ha kell, átszervezik a munkát.

Tóth Eszter - szállodaigazgató, Artis Boutique Hotel
Gondoltunk arra, hogy ha esetlegesen lesznek olyan napok, amikor már nem éjszakázik itt senki, akkor  esetleg az éjszakás műszakot kiiktatjuk, és reggel mondjuk 6 órától kezd a nappalos, itt kell lenni, nappal mindenkinek itt kell lenni, 02:26

A járvány terjedése és az ennek következtében életbe lépő korlátozások az utazási irodákban is éreztetik hatásukat. A forgalom csökken, a munka viszont kétszer annyi, mint máskor - mondják ennél a társaságnál. Egyre több utas szeretné ugyanis lemondani korábban lefoglalt utazását, és az ezzel kapcsolatos ügyintézés minden kapacitásukat leköti. Mindenkivel külön egyeztetnek, és igyekeznek jó megoldást találni. Mert az utas hiába szeretné visszakapni  a befizetett összeget, ha az utazást az érvényben lévő szabályok lehetővé teszik, akkor sem az utazásszervező, sem a biztosító nem fizet. Ha valaki a fertőzéstól tart, és emiatt mégsem szeretne például Spanyolországba utazni, amíg nem zárják le az ország légterét és van repülőjárat, amelyik elviszi, valamint van szállás, amelyik fogadja, addig az utazást csak kötbérrel tudja lemondani. A részvételi díjat kizárólag akkor kapja vissza, ha maga a szervező cég áll el a szerződéstől. Ehelyett inkább az átfoglalást ajánlják egy későbbi, nyár végi vagy őszi időpontra. Februárban-márciusban egyébként - más körülmények között - a Karib-térség a legnépszerűbb úticél, nyáron pedig a spanyol szigetek, Törökország, Egyiptom és Görögország vezet. Ennek az irodának kevés saját szervezésű útja van, főként külföldi és hazai cégek ajánlatait értékesítik. Legnagyobb partnereik március végéig minden útjukat törölték, erről az iroda folyamatosan értesíti utasait. Ez mintegy 200 foglalást, vagyis körülbelül 500 embert érint, és komoly anyagi veszteséget jelent a társaságnak. Abban bíznak abban, hogy nyár végére életük visszatér a megszokott mederbe.