MNB - 2
MNB

Hírek

Elszaporodtak a magatartási problémák az iskolákban - állítják a pedagógusok

2012. december 04., 18:47

A szóbeli viták egyre gyakrabban jutnak el a tettlegességig, sokan nem tudják fékezni indulataikat. A Savaria TISZK egy uniós program keretében szakképző iskolák oktatóinak szervezett előadást, amelynek az iskolai agresszió és kezelése volt a témája.

Elszaporodtak a magatartási problémák az iskolákban - állítják a pedagógusok

Nem csak a bántalmazás, a másik kigúnyolása, megalázása is agresszió. Mindkettőről vannak tapasztalatai a szakképző iskolák oktatóinak.

Nyul Gábor műszaki oktató, Epcos Kft.
Ugye az osztályban betöltött szerepe a tanulóknak az folyamatosan változik, és a helyzetszituációkat nagyon nehezen tudják lekezelni, tehát nem tudják megbeszélni egymás közt normál, intelligens módon megbeszélni, hanem agresszióval nyilvánul meg, erőfölény alakul ki,vagy erővel próbálják ezeket megoldani.

A pedagógusoknak kíván segítséget nyújtani az az osztrák-magyar projekt, amely a "hátrányos helyzetűek munkaerőpiacra történő integrálása a duális szakképzés keretében" címet viseli. („Ausztria – Magyarország 2007-2013 Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében támogatott , „Osztrák-magyar projekt a hátrányos helyzetűek munkaerő-piacra történő integrálása a duális szakképzés keretében” (rövidített neve: AT-HU ISA) című L00148 számú projekt”) Az iskolák képviselőinek családsegítő és pszichológus tartott előadást.

Bálint András   ügyvezető, Savaria TISZK
Alegfontosabb az, hogy a pedagógusainknak tudjunk segíteni, hogy hogyan kell kezelni a problémás helyzeteket és hogyan kell kezelni az iskolákban az agressziót, és hogyha ezt már meg tudtuk részben oldani, akkor már léptünk előre, hogy a szakképző iskolákban is egy kicsit nagyobb legyen a rend, és hogy az iskolai tanításra több időt tudjanak fordítani a tanárok.

Bár vannak esetek, amikor szükség van az azonnali beavatkozásra, a pszichológus szerint hosszú távú megoldást csak az érintett diáktársak és szüleik bevonásával lehet elérni. Csak így derülhet ki, hogy az erőszakkal mit leplez valaki.

Takács Péter pszichológus, Károli Gáspár Református Egyetem
Ezeknek mindig van egy rejtett üzenete, és ezekkel érdemes foglalkozni, ez pedig azt feltételezi, hogy jó esetben fontos lenne esetmegbeszélő csoportokat, szupervíziókat igénybe venni a pedagógusoknak.

A tapasztalatok szerint az agresszió hátterében mindig kudarc, frusztráció vagy stressz húzódik meg. Gyakrabban fordul elő azoknál a fiataloknál, akiket nehéz anyagi körülmények között nevelnek, bántalmaznak, elhanyagolnak vagy túlzottan korlátoznak a szülei. Az iskolákban egyre terjedő agresszió a szakemberek szerint a társadalmi jelenségeket tükrözi vissza.