Hírek

ELTE Sportkonferencia

2019. február 08., 15:49

Tehetsz Érte(d) címmel rendeztek sporttudományi konferenciát az ELTE szombathelyi campusán. Az egyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara, valamint a Nemzeti Pedagógusképző Kar által szervezett eseményen szóba kerültek az iskolai testnevelésórák módszertani újításai, és a gyógytestnevelés fontossága.

ELTE Sportkonferencia

Tragikusak a magyar népességnek, ezen belül is a fiatalok egészségi állapotának mutatói. Magas az inaktív, a dohányzó, az alkoholfogyasztó, az elhízott és túlsúlyos tanulók száma - hangzott el az egyetem dísztermében megrendezett konferencián. Éppen ezért prevenciós intézkedésekre van szükség az oktatásban, amelyek új módszerek és eszközök alkalmazását jelentik a testnevelés terén.

Horváth Péter - elnök, Nemzeti Pedagógusképző Kar
"Jó hallani azokat a képzőintézményeket, amelyek elmondják, hogy mivel foglalkoznak most. Megerősítést kell adni neki, hogy milyen irányba haladjanak tovább: a gyakorlatias vagy elméleti képzés felé. Ugyanakkor azt is tudom, hogy olyan új lehetőségek vannak - akár különböző eszközök tekintetében - amelyeknek az itteni bemutatása kedvet adhat illetve önbizalmat adhat azoknak, akik ezt használják, hogy továbbra is megfelelően tudják segíteni a testnevelés órákat."

A konferencia egyszerre szólította meg a testnevelőket és a gyógytestnevelőket, hiszen ezekben a szakmákban dolgozóknak abszolút rálátásuk van a diákok egészségi állapotára.

H. Ekler Judit - intézetigazgató, ELTE PPK Sporttudományi Intézet  
"Innovációról van szó ezen a konferencián, hiszen nagyon sok iskolában folytatnak jó gyakorlatot abba az irányba, hogy minden tanuló megtalálja a számára örömet okozó mozgásformát. De nem lehet kisebb célunk, mert az iskolai testnevelésnek az az alapvető célja, hogy olyan tudást, attitűdöt és élményeket adjon a tanulóknak, amivel egész életük végéig sportolni tudnak."

Az eseményen mások mellett előadást tartott Ihász Ferenc egyetemi tanár is, aki a fiatalok körében végzett kutatások eredményeit tárta a hallgatóság elé. Ezekből kiderült többek között az is, hogy a vártnál jóval többen küszködnek magas vérnyomásproblémákkal, ami egyrészt az elhízásra, másrészt az iskolai stresszre vezethető vissza.