Hírek

Emberközpontú rendszert tervez a Szociális és Lakásügyi Bizottság

2019. november 15., 14:56

Igazságosabb, rugalmas és emberközpontú rendszert szeretnének kialakítani - ez a legfőbb célja az új városvezetésnek, valamint a Szociális és Lakás Bizottságnak, amelynek tagjai tegnap tartották meg első hivatalos ülésüket. Az eseményt követően Czeglédy Csaba elnök a bizottság munkájáról, László Győző alpolgármester pedig a jövőbeni tervekről számolt be a sajtó munkatársainak.

Emberközpontú rendszert tervez a Szociális és Lakásügyi Bizottság

A bizottság első napirendi pontként elfogadta és a közgyűlés elé terjeszti azt a javaslatot, miszerint változtassák meg a Szombathely Szent Márton városa Jóléti Alapítványának nevét Gyebrovszky János Jóléti Alapítványra.

Czeglédy Csaba - elnök, Szociális és Lakás Bizottság
"Meg szeretnénk változtatni a működését az alapítványnak és egy ilyen aktív örökmozgó, rendkívül agilis, az emberek iránt rendkívül érzékeny ember, mint Gyebrovszky János volt, azt gondolom, hogy ezzel jól mutatnánk, hogy milyen feladatot szánunk az alapítványnak."

Méltányosság és szigor - ezek lesznek legfőbb alapelvei a bizottságnak a szociális háló átalakítása és kiszélesítése során. Tervezik, hogy a jelenleg havi 20 ezer forintnyi lakbértámogatást a duplájára emelik. Szeretnék, ha többen férnének hozzá a szociális juttatásokhoz, ezért növelik az egy főre jutó kereseti határokat.

A bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az új lakásrendszer célja az lesz, hogy minél többen jussanak önkormányzati bérlakáshoz. Ugyanakkor kellő alaposággal szűrik ki és büntetik azokat, akik visszaélnek az önkormányzati bérlakásokkal. Információk szerint több száz lakásbérlő van, aki megszegi a bérleti szerződésben foglaltakat.

László Győző - alpolgármester
"Az egyik legnagyobb problémának azt látom, hogy kevés a szociális bérlakás Szombathelyen, erre rendkívül nagy az igény a városban és ennek megfelelően szeretnénk megvizsgálni annak lehetőségét, hogy hogyan tudjuk ezt a kört bővíteni, hogyan tudunk ezen keresztül minél több embernek segíteni. Ezzel párhuzamosan emelni és bővíteni szeretnénk a szociális juttatások körét is, sajnos itt is nagyon sok a rászoruló. Amit a lehetőségeink engednek, azt szeretnénk megtenni értük."

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a bizottság mindent elkövet annak érdekében, hogy az új rendszer már jövő év január 1-től életbe léphessen. Ezért már a november végi közgyűlés elé viszik a terveket, majd a decemberi ülésen várhatóan meg is alkotják az ehhez szükséges új rendeleteket.