Hírek

Emlékezés az áldozatokra

2015. április 16., 19:15

Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon hozták létre az első hazai gettót Kárpátalján. A Premontrei Gimnáziumban túlélők beszéltek az átélt borzalmakról, a Szombathelyi Zsidó Hitközség rendhagyó történelemórára várta a diákokat.

Emlékezés az áldozatokra

"Hogyan történhetett velünk mindez, volt-e valami értelme?"

Horváth Lóránt Ödön, a Csornai Premontrei Rend nyugalmazott apátja nyitotta meg a Premontrei Gimnázium emléknapját, majd a 12. osztályosok adtak műsort. Elhangzott: a holokauszt a magyar történelem része, nemzeti tragédiánk.

"Az időseknek, betegeknek, gyermekeknek azt mondták, meg kell fürödniük a hosszú út után. A gázkamrákban azonban víz helyett gázt engedtek rájuk. A holttesteket eleinte tömegsírokba temették, majd krematóriumokban égették el."

Véghné Busics Hilda igazgató felolvasta Puskás Tivadar polgármester levelét, majd annak a 16 zsidó származású, elhurcolt diáknak a nevét sorolta, akik 1940-től 1944-ig között a gimnáziumban tanultak, és akiknek emlékét tábla őrzi a gimnázium földszinti folyosóján.

"Valamikor itt is olyan vidám fiatalok és derűs arcok tanultak, mint ti vagytok. 14-18 évesek, bízva a jövőben terveket szőttek, mégis egyik napról a másikra félelemmé vált az életük."

Közülük egyedüliként Weiss András tért vissza, aki meghívottként részt vett a megemlékezésen. 1944-ben őt is gettóba zárták, majd deportálták Auschwitzba, ahol kilencven gyötrelmes napot töltött el.

"Aztán hirtelen megérkeztünk Auschwitzba, kiszálltunk, sosem felejtem el fürdőnadrágban és szandálban voltam, mert nagyon meleg volt a vagonban. A többiek mind cipeltek valamit."

A holokauszt áldozatainak emléknapján a Szombathelyi Zsidó Hitközség a Bercsényi-iskola 7.-8. osztályosait látta vendégül. A diákok érdeklődve hallgatták a helyi zsidó közösség történetéről szóló előadást.

Grünwald Zsolt – alelnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
„Nagyon örülünk annak, hogy sok iskola keres meg minket, főképp 7.-8. osztályos diákokról van szó, akik egy rendhagyó történelemóra keretében kíváncsiak ránk, hogy a zsidóság hogyan kapcsolódik Szombathelyhez. A Bercsényi-iskola diákjai is így jutottak el hozzánk és nagyon örülünk az érdeklődéseknek.”

A diákok megtudhatták többek között, hogy a szombathelyi zsidóság az 1850-es években telepedett le a városban, éppen az úgynevezett Szőkeföldön, ahol ma a Bercsényi-iskola is áll. A felsőtagozatosok már az általános iskolában szembesülnek a második világháború legsúlyosabb tragédiájával, a holokauszttal.

Fekete Tamás – tanuló, Bercsényi Miklós Általános Iskola
„A koncetrációs táborba vitték az ártatlan zsidókat, köztük magyarok, cigányok, mivel nem szerette volna Hitler, hogy ők éljenek és több mint 6 millió ember meghalt.”

A diákok megtekintették a Bernstein Béla Kulturális Központ állandó kiállítását, ahol a zsidó valláshoz és kultúrához kötődő emlékek, a mindennapi élet használati tárgyai láthatóak.

Kaczmarski Szilvia – történelem tanár, Bercsényi Miklós Általános Iskola
„Azt kell, hogy mondjam, sajnos a gyerekek körében nagy érdeklődés övezi...amivel ők nap mint nap találkoznak.”

Az emléknap üzenete az: csak a múlt ismeretében építhetünk jövőt, és közös felelősségünk, hogy ne történhessen hasonló tragédia.