MNB - 2
MNB

Hírek

Emléknapot tartottak Nagy Marianna és Nagy László műkorcsolyázó tiszteletére

2014. január 20., 18:27

A téli olimpiák legsikeresebb magyar versenyzői szombathelyi származásúak. Emléktáblát avattak szülőházukon és a Smidt múzeumban egy emlékszobába gyűjtötték sportpályafutásuk ereklyéit.  

Emléknapot tartottak Nagy Marianna és Nagy László műkorcsolyázó tiszteletére

Emléktábla került a Hollán Ernő utca 23-as számú házra. A tábla azt jelzi, hogy ott született Nagy Marianna és Nagy László, olimpiai bronzérmes műkorcsolyázó testvérpár. Szombathely büszke rájuk – hangsúlyozta Puskás Tivadar polgármester.

Puskás Tivadar – polgármester, Szombathely
„A hagyományok tisztelete is ahhoz tartozik, hogy a település milyen mértékben emlékezik a múltra, milyen értékű.”

A Smidt Múzeumban korabeli fotókból, újságcikkekből, relikviákból nyílt kiállítás, amely bemutatja a két sportoló életét.

Vértes László – orvos, az emléknap kezdeményezője
„Azt írták a városról, hogy ebben a városban akkoriban erőteljesebb volt a korcsolyázó kultusz, mint bárhol másutt az országban. A város lakosságának több mint 10 százaléka a fagyos téli napokat a két labdarúgópályából átalakított jégpályán töltötte.”

A Nagy testvérek családtagjai is részt vettek az emléknapon.

Nagy Lászlóné
„Jó érzés az, ha az embernek a családtagjait az emberek nagy része szereti. Egy olyan egyéniség volt, akinek tényleg nagyon sok jó tulajdonsággal is rendelkezett, nagyon szorgalmas volt.”

Az olimpiai bronzérmes műkorcsolyázók emlékszobájában hozzájuk kötődő tárgyak és fotók láthatók. Sportolói pályafutásukat és szombathelyi kötődésüket is bemutatja a tárlat.

Keppel Csilla – igazgató, Smidt Múzeum
„Egy válogatást láthat a közönség, a legértékesebb, a legreprezentatívabb emlékeiket a versenyzői múltból mutatjuk be, valamint az első, bevezető részben, szombathelyi kötődésüket, a gyermekkort.”

Nagy Marianna 2011-ben, Nagy László 2005-ben hunyt el. Emlékük és sportteljesítményük előtt a jövőben rendszeresen fejet hajt a város.